Prikrmovať vtáky môžeme celoročne, pozor si však treba dať na výber krmiva

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 09:09 • 2 min
Prikrmovať vtáky môžeme celoročne, pozor si však treba dať na výber krmiva

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí k svojim obydliam lákajú vtákov prikrmovaním, sa obľúbeného prírodného divadla nemusia vzdať ani s príchodom teplejších dní.

slovakia

left justify in out

"Mimo sezónu nie je prikrmovanie vylúčené ani nebezpečné, čiže ľudia môžu prikrmovať celoročne," hovorí ornitológ Radovan Jambor. Dodáva však, že vtákov pri kŕmidle môže byť menej. "Vtáky o takéto prikrmovanie môžu strácať záujem, nakoľko si nájdu aj prirodzené zdroje potravy, takisto dochádza k lokálnym presunom medzi miestnymi populáciami a k sťahovaniu viacerých druhov, ktoré boli na našich kŕmidlách v zime," vysvetľuje.

 

Menej vtákov spotrebuje aj menej krmiva. Preto si treba dávať pozor, aby v potrava v kŕmidle nesplesnivela. "Pleseň produkuje toxíny, ktoré vtáky touto cestou prijímajú do svojho tela. Mnohým vážne poškodzuje tráviacu sústavu," hovorí Jambor. Z tohto dôvodu by mali byť kŕmidlá chránené aj pred dažďom.

 

Ďalším dôležitým pravidlom pri voľbe kŕmidla je, že k nemu nesmú mať prístup predátory ako mačky a kuny. "Ideálne je, ak visí na strome z nedostupného konára, z parapety okna, na izolovanom stĺpiku. Klasické krmoviská a kŕmidlá na zemi, na plote či na strome nie sú veľmi vhodné," konštatuje ornitológ.

 

Čo sa týka potravy, najlepšia je nesolená a nekorenená strava. Zvyšky z kuchyne preto nie sú vhodným krmivom. "Sú obvykle ochucované a slané. To sú všetko nebezpečné ingrediencie, ktoré vtáky môžu v tom najhoršom možnom prípade zabiť, v tom lepšom im "len" poškodzujú tráviacu a vylučovaciu sústavu," varuje Jambor a dodáva, že ideálne je začať kŕmiť slnečnicou, ovsom, prosom, repkou, doplniť ovocím, jarabinou alebo lojom.

 

Ornitológovia neodporúčajú ani populárne prikrmovanie vodného vtáctva pečivom a chlebom. Takáto potrava "spôsobí zaplnenie žalúdka nevhodnou potravou a tým zníženie príjmu potravy bohatej na živiny a energiu, ktoré sú pre vtáky životne dôležité," vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies