Príjmy Američanov vzrástli v decembri najviac za deväť mesiacov

NETKY.SK • 31 Január 2012, 08:40 • 2 min
Príjmy Američanov vzrástli v decembri najviac za deväť mesiacov

Príjmy Američanov vzrástli v decembri najviac za deväť mesiacov

slovakia

left justify in out

img

Príjmy Američanov zaznamenali v decembri minulého roka najvyšší rast za deväť mesiacov, čo je podľa ekonómov nádejný signál pre ekonomiku po roku veľmi slabého rastu miezd. Čo sa však týka výdavkov, spotrebitelia minuli zhruba rovnaké množstvo financií ako v novembri a radšej peniaze uložili do úspor. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu.
      Ekonómovia uviedli, že zvýšené príjmy sú dôsledkom najmä vyššieho počtu nových pracovných miest. Ekonomika minulý mesiac vytvorila asi 200.000 pracovných pozícií.
      Podľa ministerstva obchodu sa príjmy v decembri 2011 zvýšili oproti novembru o 0,5 %. To je najvyšší rast od marca minulého roka. Výdavky za december však medzimesačne stagnovali po slabom 0,1-% raste v novembri aj októbri.
      Za celý rok 2011 ale príjmy rástli len minimálne a na zvýšené výdavky použili spotrebitelia svoje úspory. V decembri, naopak, Američania svoje úspory zvýšili. Ak budú v tomto trende pokračovať a namiesto zvýšených výdavkov radšej šetriť, povedie to k spomaľovaniu rastu ekonomiky. To by následne znížilo počty novovytváraných pracovných miest.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies