Príhovory najvyšších ústavných činiteľov k 17. novembru

NETKY.SK • 18 November 2019, 07:26 • 2 min
Príhovory najvyšších ústavných činiteľov k 17. novembru

BRATISLAVA - Sedemnásty november bol aj navždy už bude veľmi významným dňom pre Slovákov. Práve v novembri 89 sa podarilo zvíťaziť nad režimom, ktorý tu bol zavedený po konci 2. svetovej vojny. Pri tejto príležitosti sa vo včerajších hodinách pre celý národ vyjadrili prezidentka SR Zuzna Čaputová, premiér SR Peter Pellegrini aj predseda NRSR Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Vidím tváre ľudí, ktorých si pamätám spred tridsiatich rokov, keď som ako študentka sledovala udalosti z novembra 1989. Pamätám si vás z vašich verejných vystúpení, videla som vás na fotografiách z tých mrazivých dní." Prezidentka Čaputová spomenula okrem iného, že vďaka týmto ľuďom padol režim ktorý bol nastolený komunistickým prevratom a udržal sa pri moci len vďaka tankom, ktoré prišli v auguste 1968.

 

img


"Aj keď na svojom konci tento režim pôsobil tragikomicky, nikdy by sme nemali zabudnúť na fakt, že na toto zriadenie v Československu doplatilo životom viac než 5 tisíc ľudí", dodala.
 

img

 

"Sedemnásty november patrí všetkým, nik nemá právo si ho privlastňovať." Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini v príhovore pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Zároveň zdôraznil potrebu zodpovedného prístupu k novodobým zmenám. Upozornil na starnutie populácie, pohyby národov, spomaľovanie ekonomiky, klimatickú zmenu, nové technológie a umelú inteligenciu.

 

img

 

"Dnes sa svet opäť mení, hoci zmena je rafinovanejšia a menej viditeľná na prvý pohľad. Ale je možno ešte zásadnejšia ako pred 30 rokmi," skonštatoval Pellegrini. Zdôraznil, že v súčasnosti si už Slovensko nemôže dovoliť sociálne experimenty. "Už nemôže vyhrávať hrubá fyzická sila ako v 90. rokoch, už nemôžu tak ako kedysi bohatnúť na úkor všetkých partie mafiánov a rôznych podvodníkov," poznamenal s tým, že dôležitá je zodpovedná zmena.

 

img

 

"Predsa sme pred 30 rokmi nebúrali múry preto, aby sme ich dnes medzi sebou a okolo seba opäť stavali. My, občania Slovenskej republiky, však spoločne máme na to, aby sme ako národ uspeli," dodal premiér Pellegrini.

 

Predseda NRSR Andrej Danko sa vyjadril so slovami, že "sloboda je najvyššia hodnota, musíme ju chrániť a bojovať o ňu každý deň". "Pred tromi desiatkami rokov sme ju vybojovali na našich uliciach. Napriek tomu ju musíme chrániť a bojovať o ňu, a to každý deň," povedal s tým, že sloboda neexistuje bez zodpovednosti. Do spoločnosti treba podľa neho vrátiť pokoru, ako aj dialóg medzi politikmi, médiami či občanmi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ŠTRNGÁM VŠETKÝM, KTORÍ SI MYSLIA, ŽE MAJÚ PATENT NA ROZUM 🔑🗝 Pred 30 rokmi sme porazili komunizmus, spoločne zdoláme aj súčasné výzvy. Dnes po 30. rokoch často hovorím, že je to dosť dlhé obdobie na to, aby sme videli svet len čierno a bielo. Dobrí ľudia existujú nielen na severe, ale i na západe aj východe. Každá doba má svoje špecifiká. Pravda je jediná, ale ťažko sa hľadá. Komunisti si mysleli, že jedine ich ideológia je správna. Dnes mám pocit, že sa nám snažia vsugerovať, že len to, čo prichádza zo západu je správne. Ja som však presvedčený, že najlepšia ideológia je zdravý rozum a čisté srdce. Tak, ako sme pred 30 rokmi štrngali komunistom, dnes štrngám všetkým, ktorí si myslia, že majú patent na rozum. #17november #vyrocie #neznarevolucia #praha #cesko #slovensko #2019 #tema #aktualne #sns #predsedasns #volby2020 _____________________ Objednávateľ: Slovenská národná strana, Šafárikovo nám. 3, 814 99 BRATISLAVA, IČO: 00677639 Dodávateľ: Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square Dublin 2, Írsko, IČO: 462932

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Danko (@andrej_danko_official),

 

Danko v príhovore kritizoval niektoré "novodobé" médiá, odmieta, aby slúžili len Západu. Kým v minulosti médiá ovládali komunisti, v súčasnosti sú to oligarchovia, poukázal. Tvrdí, že viaceré "stranícke" denníky a televízie nemajú záujem šíriť pravdu a treba s tým bojovať. Danko vyjadril v príhovore úctu a vďaku všetkým, ktorí sa nebáli prejaviť svoj občiansky postoj v roku 1989.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies