Priemerný maturant vyriešil polovicu matematického testu

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:57 • 2 min
Priemerný maturant vyriešil polovicu matematického testu

BRATISLAVA - Priemerná úspešnosť testu zo slovenského jazyka a literatúry počas tohtoročnej externej časti maturitnej skúšky bola 61,8 percenta.

slovakia

left justify in out

Menej sa darilo maturantom v testoch z matematiky, kde priemerná úspešnosť bola 50,9 percenta. Vyplýva to z výsledkov externej časti maturitnej skúšky, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva. Študenti, ktorí maturovali z maďarského vyučovacieho jazyka, boli priemerne úspešní na 60,9 percenta a žiaci maturujúci z ukrajinčiny na 65,8 percenta.

Každý žiak povinne maturoval aj z jedného cudzieho jazyka. Priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B2 (gymnáziá) bola 63,2 percenta, na úrovni B1 (stredné odborné školy a konzervatóriá) to bolo 55,3 percenta. Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B2 na gymnáziách bola 44,5 percenta, na úrovni B1 na stredných odborných školách a konzervatóriách to bolo 44,3 percenta. Žiaci okrem toho maturovali aj z ruštiny (priemerná úspešnosť na úrovni B2 51,9 percenta a na B1 52,7 percenta), z francúzštiny (na B2 54,3 percenta a na B1 49,5 percenta), španielčiny (na B2 54,9 percenta a na B1 33,7 percenta) a z taliančiny (na B2 46,5 percenta a na B1 65,2 percenta). 

Na riadnom i náhradnom termíne externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2012/2013 sa zúčastnilo 56 345 maturantov. Testovanie absolvovalo aj 1 243 študentov so zdravotným znevýhodnením (2,21 percenta zo všetkých zúčastnených žiakov). Do maturít v tomto školskom roku sa zapojilo 751 stredných škôl, z toho bolo 680 s vyučovacím jazykom slovenským, 41 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, 29 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Všetci žiaci písali povinne testy z vyučovacích jazykov, a to z predmetov slovenský jazyk a literatúra (53 526 žiakov), na školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín aj z predmetov maďarský jazyk a literatúra (2 192 žiakov) a ukrajinský jazyk a literatúra (31 žiakov). Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, na výber boli anglický jazyk, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk. Tak ako minulý rok, aj v tomto školskom roku žiaci gymnázií povinne maturovali z cudzieho jazyka na vyššej úrovni obťažnosti, úrovni B2. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si mohli vybrať medzi úrovňami B1 (nižšia) a B2 (vyššia úroveň). Spomedzi cudzích jazykov si žiaci najviac volili maturitnú skúšku z anglického jazyka na úrovni B1 (25 491 žiakov), anglického jazyka na úrovni B2 (14 819 žiakov), nemeckého jazyka úroveň B1 (8 951 žiakov) a nemeckého jazyka na úrovni B2 (2 033). Nasledujú ruský jazyk úroveň B1 (1 310 žiakov) a B2 (265 žiakov), potom francúzsky jazyk úroveň B1 (29 žiakov) a úroveň B2 (80 žiakov). Najmenej žiakov maturovalo zo španielskeho jazyka (úroveň B2 – 28 žiakov, úroveň B1 – päť žiakov) a talianskeho jazyka úroveň B2 (10 žiakov) a úroveň B1 (sedem žiakov). Žiaci si mohli vybrať aj externú časť maturitnej skúšky z matematiky, ktorá je voliteľným maturitným predmetom. Pre externú maturitu z matematiky sa rozhodlo 8 203 žiakov. 

Na výsledky maturantov sa po prvýkrát vzťahovala novela vyhlášky o ukončovaní štúdia na stredných školách, podľa ktorej majú výsledky písomnej maturitnej skúšky vyššiu váhu v celkovom hodnotení žiaka na výstupe zo strednej školy. Na to, aby žiak zmaturoval z vyučovacieho jazyka a cudzieho jazyka, musí dosiahnuť viac ako 33 percent bodov z externej časti alebo 25 percent bodov z písomnej formy internej časti, ak je z ústnej formy internej časti hodnotený známkou 1 až 3. V prípade, že je z ústnej formy internej časti hodnotený známkou 4, musí na úspešné zvládnutie maturitnej skúšky dosiahnuť viac ako 33 percent bodov z externej časti a súčasne viac ako 25 percent bodov z písomnej formy internej časti. Na úspešné zmaturovanie z matematiky je potrebné získať viac ako 25 percent bodov z externej časti, ak získa z ústnej formy internej časti známku 1 až 3. Ak dostane z ústnej formy známku 4, potrebuje na úspešné zvládnutie matematiky viac ako 33 percent bodov v externej časti. 

Novou súčasťou maturitnej skúšky je pre žiakov, ktorí neuspeli v písomnej maturitnej skúške v riadnom termíne, možnosť zopakovať si vybranú časť maturitnej skúšky v opravnom termíne. Opravný termín maturitnej skúšky je stanovený v čase 3. – 6. septembra. Na túto skúšku sa žiaci prihlásia riaditeľovi školy do 30. júna. 

Výsledky škôl z jednotlivých predmetov možno nájsť na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania: https://dataportal.nucem.sk/vysledky/. Prezentácia a podrobnejšie informácie o výsledkoch Maturity 2013 sú na stránke: https://www.nucem.sk/sk/maturita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies