Priecel: Samosprávy musia prekonať predsudok, že sa o utečencov má postarať štát

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 13:31 • 2 min
Priecel: Samosprávy musia prekonať predsudok, že sa o utečencov má postarať štát

BRATISLAVA – Mestám a obciam sa doteraz nepodarilo prekonať predsudok, že za utečencov zodpovedá štát. V úvodnej časti dnešnej medzinárodnej konferencie o úlohách samosprávy pri integrácii utečencov to uviedol riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR Bernard Priecel.

slovakia

left justify in out

"Niekedy mám pocit, že na utečencov hľadíme tak, akoby boli zavesení niekde pod Marsom v neuchopiteľnej sfére, za ktorú nikto nechce prebrať zodpovednosť. A tak to vždy ostalo na pleciach štátnej správy," povedal riaditeľ Migračného úradu MV SR. Vyjadril nádej, že aj diskusie v prostredí medzinárodnej konferencie ako je tá dnešná, prispejú k zmene, ktorá sa podľa jeho slov "musí odohrať v hlavách volených zástupcov miest a obcí."

 

Zvýraznil, že na migráciu sa nemožno slepo pozerať iba ako na záťaž, ale aj možnosť socio-ekonomického prínosu. Ocenil v tejto súvislosti, že sa zástupcovia slovenských samospráv môžu inšpirovať osvedčenými príkladmi z praxe zo zahraničia, a to v čase, keď Slovensko nemusí zápasiť s relokovaním veľkého množstva imigrantov. "Nemalo by byť ani cieľom, aby sme sa stali cieľovou krajinou pre utečencov, no malo by byť naším cieľom, aby sme boli priateľskí a ústretoví voči tým, ktorí potrebujú pomoc," upozornil Priecel.

 

Na dnešnej medzinárodnej konferencii Úloha samospráv v integrácii utečencov, ktorú v Bratislave zorganizovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v SR sú témami efektívne možnosti samospráv pri integrácii utečencov na svojom území, skúsenosti a inšpirácie zo zahraničia i potenciál spolupráce miest a obcí s neziskovými organizáciami.

 

O aplikačnej praxi v integrácii migrantov hovorili predpoludním zástupcovia švédskeho mesta Are, rakúskej metropoly Viedeň či nemeckého Norimbergu. "Určite nie je možné jednoducho skopírovať opatrenia, ktoré tieto samosprávy prijali, no je tu možnosť dozvedieť sa, prečo zvolili také kroky, aké zvolili, na aké problémy narazili, ale aj to, akým spôsobom komunikovali so svojimi voličmi," uviedla vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR Zuzana Vatráľová.

 

Na konferencii predpoludním vystúpil aj Grzegorz Gajewski z Generálneho riaditeľstva pre migráciu a vnútorné záležitosti Európskej komisie (EK), ktorý predstavil súčasný politický rámec integračných aktivít, rovnako dal do pozornosti možnosti využitia fondov EÚ. Gajewski označil proces integrácie utečencov za výzvu, no zároveň investíciu, ktorá i pre samosprávy môže znamenať pozitívny a konštruktívny vývoj v sociálnej a ekonomickej oblasti. "Dôležité je, aby v tomto prípade prišlo k synergii viacúrovňového riadenia a politík na národnej, regionálnej i lokálnej úrovni," uviedol zástupca EK.

 

O súčasnej situácii v integrácii utečencov na miestnej úrovni v Slovenskej republike budú s účastníkmi konferencie popoludní diskutovať zástupcovia slovenského ministerstva vnútra, rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny i Združenia miest a obcí Slovenska. V panelovej diskusii vystúpia i reprezentanti dobrovoľníckych a humanitárnych organizácií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies