Príde Martin na bielom koni? Meteorológovia to vidia takto!

NETKY.SK • 8 November 2016, 10:00 • 2 min
Príde Martin na bielom koni? Meteorológovia to vidia takto!

BRATISLAVA – Ak sa už neviete dočkať prvého snehu, meteorológovia z SHMÚ vás potešia svojou analýzou.

slovakia

left justify in out

V nej totiž informujú, že „podľa aktuálne dostupných predpovedných materiálov z dňa 7. 11. 2016 sa v piatok na niektorých miestach môžeme tešiť na príchod Martina na bielom koni.“

 

img

 

V noci zo štvrtka na piatok a v piatok ráno by sa mal sneh objaviť v miestach položených od 300 m n. m. „V priebehu dňa sa hranica sneženia ešte zvýši na približne 500 m n. m,“ píše SHMÚ v analýze, v ktorej však neočakáva sneženie v nížinách, jeho pravdepodobnosť je iba 35%.

 

Vo svojej analýze sa SHMÚ pozrel na históriu sneženia na Martina. Príde na bielom koni aj tento rok? „Štatistická pravdepodobnosť výskytu sneženia v % pre deň 11.11. je približne od 9 % na nížinách do 43 % v najvyšších polohách Tatier. Snehová pokrývka sa na Podunajskej nížine v období 1981 - 2015 nevyskytla ani raz," píše sa v analýze.

 

V Podunajskej nížine sa v období od 1981 až 2015 nevyskytol sneh ani raz, avšak vo vyšších polohách Tatier každý rok. „Martinský sneh nemá zvyčajne dlhé trvanie – obyčajne sa rýchlo topí, častokrát v ten istý deň, kedy spadol,“ konštatujú meteorológovia.

 

img

 

img

 

Pranostika o Martinovi na Bielom koni je stará viac ako sto rokov. Táto pranostika informuje o prvom snehu v nížinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies