Približne polovici druhov stromov v Amazónii hrozí vyhynutie

NETKY.SK • 23 November 2015, 13:27 • 2 min
Približne polovici druhov stromov v Amazónii hrozí vyhynutie

RIO DE JANEIRO - Tím 158 vedcov z 21 krajín vypracoval štúdiu, podľa ktorej 36 až 57 percent druhov stromov rastúcich v Amazónii spĺňa kritériá na zaradenie na Červený zoznam ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). Ak by sa tieto výsledky potvrdili, počet všetkých ohrozených rastlinných druhov by sa zvýšil až o 22 percent.

slovakia

left justify in out

Odborníci vo svojom výskume porovnávali údaje z takmer 1500 zalesnených území, pričom sledovali súčasnú rýchlosť odlesňovania ako aj odhadovaný počet stromov, ktoré zmiznú do polovice 21. storočia. Z týchto údajov vyplýva, že v amazonskom dažďovom pralese môže rásť viac než 15-tisíc druhov stromov. "Z nášho výskumu vyplýva, že viac než polovici druhov stromov v Amazónii môže hroziť vyhynutie. Našťastie, chránené oblasti v súčasnosti tvoria viac než polovicu Amazónie, pričom pravdepodobne v nich existujú dostatočne veľké populácie väčšiny najohrozenejších druhov. Tieto oblasti však čelia rôznym hrozbám, ako sú vodné priehrady, ťažba nerastných surovín, požiare a suchá," uviedol Carlos Peres z University of East Anglia, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky štúdie v časopise Science Advances.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies