Priaznivci folklóru sa stretnú vo Východnej

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 10:12 • 2 min
Priaznivci folklóru sa stretnú vo Východnej

BRATISLAVA - Priaznivci slovenského folklóru sa o necelý mesiac zídu na 59. ročníku Folklórneho festivalu Východná. Miestom konania festivalu od 5. do 7. júla bude tradične areál amfiteátra vo Východnej. Na jeho program do rázovitej podtatranskej obce pozve program Pozvánka do Východnej, ktorý je naplánovaný na štvrtok 4. júla o 16:00 na námestí v Liptovskom Mikuláši, agentúru SITA o tom informoval tlačový tajomník Folklórneho festivalu Východná Stanislav Bachleda.

slovakia

left justify in out

Program vo Východnej sa tento rok odvíja od niekoľkých tém. V súvislosti s 300. výročím popravenia Juraja Jánošíka predstaví jánošíkovské a zbojnícke tradície. Zameria sa i na poslanie a význam ženy vo folklóre a tiež na unikátne prejavy nášho tradičného kultúrneho dedičstva. Od týchto tém sa budú odvíjať programy na Malej scéne a Veľkej scéne amfiteátra a v jeho areáli. Novinkou bude podľa Bachledu novopostavené tradičné Humno, v ktorom sa budú konať tanečné a hudobné workshopy, zábavy i koncerty. Chýbať nebudú tanečné školy a večer budú koncerty. Východná pripomenie choreografa a osvetového pracovníka Cyrila Zálešáka a etnografa Jána Olejníka. SĽUK príde do Východnej so svojím známym predstavením Tanec medzi črepinami. "Medzi príťažlivé programové súčasti bude nepochybne patriť účinkovanie folklórneho súboru Železiar nazvané Tanec – legenda – rituál, vystúpenie popredného maďarského folklórneho súboru Honvéd s programom Csardás," avizoval Bachleda. Folklórny festival Východná vyvrcholí galaprogramom pod názvom Nazbíjanô, ktorý bude symbolickou gratuláciou 85. ročnému jubilantovi - legende slovenského folklóru, choreografovi Jurajovi Kubánkovi. 

Folklórny festival Východná doplnia sprievodné akcie - výstava fotografií sakrálnych motívov v tradičnej ľudovej výšivke, prezentácia tradičného odevu okolitých obcí a tiež prezentácia tradičného obydlia a zariadenia pod názvom Východniarska izba. V spolupráci s ÚĽUV organizátori pripravili remeselné tvorivé dielne Urob si sám a tradičný Jarmok remesiel, obohatený v programe Zlaté dno o možnosť rozhovoru s remeselníkmi i súťaže divákov o ich výrobky. Najmenších návštevníkov privíta Košiarik na lúke pri amfiteátri. Nájdu v ňom školu tanca, remeselné dielne, naučia sa riekanky a pesničky. Typická súčasť festivalu vo Východnej - ukážka rezbárskej tvorivosti v programe Kresané do dreva bude tento rok venovaná postavám Cyrila, Metoda a Gorazda. Drevené plastiky, ktoré každoročne počas festivalu vznikajú, vytvárajú v amfiteátri výstavu pod holým nebom. Na svoje si počas 59. ročníka Východnej prídu aj milovníci tradičného jedla. Okrem obnoveného stravovacieho centra bude v sprievodnom programe festivalu aj prezentácia salašníctva a ovčiarskych prác spojená s ochutnávkou ovčieho syra a bryndze v tradičnej Kolibe a tiež tradičná kuchyňa pri Ohnisku. Podrobný program festivalu je zverejnený na webstránke https://www.festivalvychodna.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies