Pri vyberaní peňazí z bankomatov buďte opatrní

NETKY.SK • 21 Február 2013, 09:52 • 2 min
Pri vyberaní peňazí z bankomatov buďte opatrní

Pri vyberaní peňazí z bankomatov buďte opatrní - Radíme V poslednom období sa rozmnožili prípady odcudzenia peňazí z účtov. Podľa všetkého išlo o tzv.

slovakia

left justify in out

img

V poslednom období sa rozmnožili prípady odcudzenia peňazí z účtov. Podľa všetkého išlo o tzv. skimming. Táto metóda patrí k najfrekventovanejším podvodom. Podľa niektorých štatistík patrí skimming na tretie miesto najbežnejšej formy odcudzenia platobnej karty. 
      Aj zneužitiu karty sa dá pri dodržiavaní určitých pravidiel zabrániť. Ako na to, radí Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko: "V prvom rade nedávajte svoju platobnú kartu preč z rúk do rúk niekoho iného. Vždy ostaňte so svojou platobnou kartou a choďte platiť k pultu alebo obsluhu poproste, aby priniesla prenosný POS terminál. Je dôležité celý čas dávať pozor, či sa s kartou nenakladá podozrivo. PIN kód zadávajte tak, že si druhou rukou zakryjete tlačidlá, poprípade obsluhu poproste aby sa otočila. V obchode sledujte celý proces platby a nedovoľte, aby predavač prešiel vašou kartou pod pultom." 
      Pri výbere peňazí z bankomatov treba byť veľmi obozretný a pri najmenšom podozrení využiť iný bankomat, skontrolovať, či nie sú uvoľnené spoje, pohyblivé časti a podobne. Ak klient objaví upravený bankomat, mal by okamžite volať políciu a nevzďaľovať sa od bankomatu.
      "Ak ste takýto bankomat objavili, nahláste celú situáciu polícii, a potom zablokujte svoju platobnú kartu na čísle, ktoré vám banka dala pri jej vydávaní. Ak zaregistrujete podozrivé platby alebo obraty z vašej karty, okamžite kontaktujte banku, zablokujte kartu a žiadajte o prešetrenie transakcií," radí Chmelová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies