Pri útoku USA zahynul expert aš-Šabábu na samovražedné útoky

NETKY.SK • 27 Január 2014, 17:45 • 2 min
Pri útoku USA zahynul expert aš-Šabábu na samovražedné útoky

MOGADIŠO - Americký raketový útok v južnom Somálsku pripravil o život vysokopostaveného veliteľa milícií aš-Šabáb, ktorý mal na starosti prípravu samovražedných útokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia somálskych tajných služieb.

slovakia

left justify in out

K útoku došlo v nedeľu v južnom Somálsku. Operácia prebehla v odľahlej oblasti neďaleko meste Barawa, bašty aš-Šabábu na pobreží Indického oceánu. Počas útoku prišiel o život Ahmad Muhammad Amej, expert na chemické látky a organizátor samovražedných útokov aš-Šabábu, skupiny napojenej na al-Káidu, ktorá je považovaná za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu v oblasti východnej Afriky. Bezprostredne nebolo jasné, či bola smrtiaca raketa vystrelená z bezpilotného lietadla, ako to tvrdia predstavitelia militantov.

Mesto Barawa sa stalo v októbri minulého roku dejiskom útoku amerických kománd, ktoré sa neúspešne pokúsili zadržať militanta známeho pod menom Ikrima, údajného strojcu útokov v susednej Keni. Bezpečnostné zdroje uvádzajú, že Amej bol blízkym spolupracovníkom hlavného vodcu aš-Šabábu, známeho pod prezývkou abú Zubajr. Údajne mu mal radiť pri operáciách elitnej jednotky Amnijat, akejsi tajnej služby milícií aš-Šabáb, obviňovanej zo samovražedných útokov v somálskej metropole Mogadišo.

Skupinu aš-Šabáb za posledné dva roky oslabili jednotky Africkej únie, čo prinieslo do mnohých častí Somálska čiastočnú stabilitu po sedemročnom povstaní militantov snažiacich sa zaviesť v krajine prísne islamské právo. Aš-Šabáb však ohromil svet vlani v septembri útokom na nákupné centrum v kenskej metropole Nairobi, pri ktorom zahynulo najmenej 67 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies