Pri úradníkoch chceme odlíšiť politické a odborné nominácie

NETKY.SK • 5 Január 2014, 11:19 • 2 min
Pri úradníkoch chceme odlíšiť politické a odborné nominácie

BRATISLAVA - Do roku 2015 chce rezort vnútra pripraviť zákon o štátnej službe.

slovakia

left justify in out

Pozície štátnych úradníkov by mali byť v budúcnosti rozdelené na politické a odborné nominácie. Riešil by to zákon o štátnej službe, ktorý by chcel minister vnútra Robert Kaliňák pripraviť v rámci reformy štátnej správy ESO do roku 2015. Ešte predtým by však malo byť jasné, koľko úradníkov štát potrebuje. "Po tom, čo bude optimalizovaný počet úradníkov, chcem, aby tento zákon úprimne priznal - toto je politická nominácia a toto odborná," povedal v rozhovore pre agentúru SITA šéf rezortu vnútra Kaliňák. Pri odbornej nominácii by zákon garantoval určitú formu definitívy, no výhody budú podmienené odbornosťou, výkonmi a disciplínou úradníkov.

Podľa ministra Kaliňáka je funkcia štátneho tajomníka jasná politická nominácia. "Nebudeme vytvárať nejaké európske modely permanentných štátnych tajomníkov," hovorí. Treba podľa jeho slov tiež priznať, že politická nominácia sa týka aj prednostov okresných úradov. "Ale šéfovia odborov už sú odborná funkcia," dodal. Na diskusiu je podľa ministra napríklad otázka, či šéf úradu príslušného ministerstva ako najvyšší úradník je, alebo nie je politická nominácia. "Podobne môžeme tiež diskutovať pri policajnom prezidentovi, ale predpokladám, že už pri okresných riaditeľoch a ďalších by to malo fungovať na odbornom princípe," skonštatoval. Nepolitické pozície by sa mali obsadzovať po platnosti zákona o štátnej službe cez nové výberové konania a odborný konkurz.

Výhody úradníkov, ako je napríklad inštitút definitívy, však nebudú automatické. "Potrebujeme odborníka, ktorý nemá škandály a je pracovitý," hovorí minister. Súčasťou práce s úradníkmi preto má byť pravidelné hodnotenie ich výkonu, odbornosti či úspešnosť pri odvolaní. "Na základe pravidelných hodnotení môže svoju prácu stratiť alebo v nej naďalej pokračovať," vysvetľuje minister.

Súčasťou reformy ESO má byť tento rok optimalizácia počtu úradníkov: Prepúšťanie sa dotkne podľa ministra Kaliňáka približne tisícky pracovných miest, a to skôr v centrálnych inštitúciách, hlavne v Bratislave. "Naopak, v regiónoch potrebujeme ešte posliniť niektoré funkcie, ako sú napríklad terénni pracovníci v oblasti sociálnych služieb," dodal Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies