Pri riešení znečistenia morí môže pomôcť aj Slovensko

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 13:49 • 2 min
Pri riešení znečistenia morí môže pomôcť aj Slovensko

BRATISLAVA - Riešenie znečistenia morských ekosystémov nie je možné nechať výlučne na prímorské krajiny. Aj Slovensko môže prispieť k zlepšeniu situácie. Vyhlásil to minister životného prostredia László Sólymos počas dvojdňovej neformálnej Rady ministrov životného prostredia v maltskej Vallette. Agentúru SITA o tom informoval komunikačný odbor ministerstva životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Významný problém pre morské ekosystémy je predovšetkým plastový odpad, ktorý predstavuje jeden z najvážnejších environmentálnych tlakov 21. storočia. Plasty pre svoju odolnosť zotrvávajú v morskom prostredí dlhý čas a vďaka nízkej hmotnosti sa ľahko dostávajú ďaleko od zdroja. Ministerstvo životného prostredia informuje, že jedným z príkladov ochrany ekosystémov pred plastmi na národnej úrovni môže byť povinné spoplatnenie plastových tašiek, ktoré minulý mesiac schválil slovenský parlament.

 

Prínos podľa envirorezortu môže predstavovať aj nová odpadová legislatíva, ktorá vďaka princípu „znečisťovateľ platí,“ predstavuje impulz na podporu recyklácie odpadu. „Znečistené životné prostredie je problém, ktorý neuznáva hranice. A preto aj riešenie musí byť v spolupráci krajín, Slovensko nevynímajúc. Nič toto pravidlo nepodčiarkuje viac ako odpad, ktorý končí v morských ekosystémoch," dodal Sólymos.

Ministerstvo zdôrazňuje, že hoci plastový priemysel hrá v ekonomike EÚ dôležitú úlohu, je nutné pokračovať v identifikácii zdrojov, kvantity a dopadov znečistenia morí a vo vyhľadávaní spôsobov ich eliminácie. Bokom nemôže zostať redukcia využívania plastov, vrátane podpory nových technológií a separácie, pričom treba apelovať na zmeny návykov konzumentov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona