Pri plánovaní rodinného rozpočtu je dôležité si stanoviť presné výdavky

NETKY.SK • 1 November 2016, 11:54 • 2 min
Pri plánovaní rodinného rozpočtu je dôležité si stanoviť presné výdavky

BRATISLAVA - Rezervu v rozpočte do budúcnosti by si mala vytvárať každá rodina. Ľahšie sa jej tak podarí zvládnuť nepredvídateľné udalosti.

slovakia

left justify in out

Pri plánovaní rozpočtu je dôležité si stanoviť najmä presné čiastky, ktoré môžu členovia rodiny minúť na istý typ výdavkov. Okrem toho platí, že z výplaty by si mal každý zarábajúci odkladať aspoň 10 % z príjmov.

 

Prieskum Poštovej banky ukázal, že 62 % domácností si rodinný rozpočet plánuje približne a svoje výdavky skôr odhadujú. Ak sa aj rozpočet nepodarí dodržať, väčšina rodín ho neprekročí o viac ako 100 eur, čo vo veľkej miere spôsobujú nečakané či nepríjemné udalosti, ale aj napríklad rodinné sviatky a oslavy. Len 17 % domácností si rozpočet plánuje podrobne a 21 % sa tým naopak nezaoberá vôbec. "Užitočné je, ak si rodina stanoví presné čiastky, ktoré je ochotná minúť na určitý typ výdavkov a ak sa dá, túto sumu neprekročí," odporúča vedúca oddelenia pasívnych produktov v Poštovej banke Martina Zrníková. Ide napríklad o výdavky na oblečenie či na potraviny.

 

Dôležitú úlohu zohráva aj následné sledovanie príjmov a výdavkov. Z prieskumu vyplynulo, že priemerný príjem slovenských domácností je 1300 eur a výška výdavkov predstavuje v priemere 875 eur. Existuje niekoľko možností, ktorými je možné kontrolovať svoje náklady. Sú nimi napríklad rôzne mobilné aplikácie. Tým, ktorí nie sú nadšencami technológií, pomôže aj odkladanie pokladničných bločkov, ktoré podľa prieskumu využíva 37 % domácností.

 

Zarábajúci členovia rodiny by si pritom mali odkladať z výplaty mesačne aspoň 10 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies