Už v utorok Najvyšší súd rozhodne či sa bude pojednávať nanovo v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

NETKY.SK • 13 Jún 2021, 14:18 • 2 min
Už v utorok Najvyšší súd rozhodne či sa bude pojednávať nanovo v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR vytýčil na utorok 15. júna verejné zasadnutie, na ktorom bude rozhodovať o odvolaniach v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov.

slovakia

left justify in out

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v septembri minulého roka uložil v tomto prípade bývalému policajtovi Tomášovi Szabóovi za účasť na vražde trest 25 rokov väzenia.

 

Prokurátor predložil nové dôkazy

Ďalší obžalovaní konkrétne Marian Kočner a Alena Zsuzsová si vypočuli oslobodzujúci rozsudok. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov.


Proti oslobodzujúcemu verdiktu podala odvolanie prokuratúra, proti odsúdeniu sa zase odvolal obžalovaný Szabó. Úrad špeciálnej prokuratúry avizoval, že odvolaciemu súdu predložil nové dôkazy.

 

Podľa medializovaných informácii má ísť napríklad o analýzu šifrovanej komunikácie medzi Kočnerom a Zsuzsovou, ktorú vypracovala Univerzita Komenského.

 

NS nemôže zvrátiť rozsudok ŠTS
V prípade Szabóa má Najvyšší súd SR kompetenciu verdikt potvrdiť, vrátiť vec na ŠTS, prípadne ho aj oslobodiť. V prípade Kočnera a Aleny Zsuzsovej môže len potvrdiť oslobodzujúci rozsudok alebo vec vrátiť prvostupňovému súdu.

 

Prokuratúra a právni zástupcovia poškodených žiadajú odňať vec senátu, ktorý v prípade pôvodne na ŠTS rozhodoval.

V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú zatiaľ právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

 

Andruskóovi, ktorý od svojho zadržania v septembri 2018 spolupracoval s vyšetrovateľmi, uložil Špecializovaný trestný súd v Pezinku v decembri 2019 v rámci schvaľovania dohody o vine a treste 15 rokov väzenia.

 

Marček sa k vražde priznal

Bývalý vojak Marček, ktorý sa k zastreleniu Kuciaka a Kušnírovej priznal až neskôr, bol pôvodne súdený zo zvyškom obžalovaných v procese, ktorý sa začal v januári 2020.

 

Po tom, čo sa aj pred súdom priznal a ten ho opakovane vypočul, bol vyčlenený na samostatné konanie. V apríli 2020 mu nakoniec ŠTS vymeral trest 23 rokov väzenia.

 

Voči tomuto verdiktu sa odvolal prokurátor, ktorý v jeho prípade požadoval trest 25 rokov. Najvyšší súd odvolaniu prokurátora začiatkom decembra minulého roku vyhovel.

 

Dve vraždy
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

 

V rámci súdneho procesu v tejto kauze sa prejednávala aj vražda podnikateľa Petra Molnára z Kollárova z roku 2016. Podľa obžaloby ju vykonali Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Dôvodom malo byť to, že zavraždený mal doma vyššiu sumu peňazí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona