Prezradila ho pizza! Terorista Salah Abdeslam si ju často objednával, je zavretý za 13 pancierovanými dverami

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 19:02 • 2 min
Prezradila ho pizza! Terorista Salah Abdeslam si ju často objednával, je zavretý za 13 pancierovanými dverami

BRUSEL - Najhľadanejší terorista Salah Abdeslam sedí už za mrežami. Polícia ho vypátrala v jeho skrýši v Bruseli 18. marca. On sám nevedomky nalákal policajtov do svojho úkrytu v švtrti Molenbeek ktorú v piatok obliehali desiatky po zuby ozbrojených policajtov.

slovakia

left justify in out

Abdeslam sa spoliehal na kamarátov a príbuzných, ktorí mu kryli chrbát. On sám doplatil na niečo, čo jeho viera odsududzuje. Do bytu si často objednával pizzu, čo bolo vyšetrovateľom nápadné a skrýš v Molenbeek začali sledovať, uvádza telegraph.co.uk.

 

Vyšetrovatelia zaistili Abdeslamove odtlačky na pohári a to znamenalo zelenú pre rozsiahly záťah na teroristov, ktorí mali podiel na 130 mŕtvych pri parížskych útokoch v novembri minulého roku.

 

Po piatkovom zadržaní v Bruseli sa vyšetrovateľom priznal, že v osudnú noc z 13. na 14. novembra sa nachádzal v Paríži. Dokonca sa plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

 

Salah Abdeslam je zavretý za 13 pancierovanými dverami; jeho cela je v podzemí

Salaha Abdeslama, podozrivého z účasti na teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho novembra, väznia v podzemnej cele v prísne stráženom väzení v belgickom meste Brugy. Informoval o tom na webovej stránke belgický denník La Derniere Heure.

 

Abdeslam je na samotke v podzemí. Jediným zdrojom svetla je stropné svietidlo. Všetok nábytok v cele je priskrutkovaný k podlahe. V cele trávi 23 hodín denne, napísal denník, ktorý podotkol, že cela je "málo vykurovaná".

 

V cele má Abdeslam aj televízor a má právo požiadať aj o rádio, ktoré však smie používať len počas dňa. Povolené má aj knihy, ale tie dozorca kontroluje.

 

Abdeslama môže navštevovať len jeho advokát, inak nesmie mať nijaký kontakt s vonkajším svetom ani s inými väzňami, čo je jedna z kľúčových podmienok jeho vzatia do väzby.

 

Osoby zadržané v 11 celách najprísnejšej sekcie väzenia v Brugách, kde je aj Abdeslam, môžu spolu komunikovať jedine krikom cez múry - za to im však hrozí zrušenie vychádzky alebo iný disciplinárny trest, uviedol belgický denník s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

 

Kontrola v niektorých celách je taká prísna, že aj toaleta sa po použití splachuje tlačidlom, ktoré je z vonkajšej strany cely, takže to môže urobiť len dozorca.

 

V noci dozorcovia celu kontrolujú každých 30 minút cez priezor v dverách, pričom vždy zapálila dodatočné neónové osvetlenie v cele.

 

Podľa La Derniere Heure po ceste do svojej cely Abdeslam prechádza cez 13 pancierovaných dverí a troje mreží, pričom všetky sú chránené rozličnými druhmi signalizácie.

 

Pred každým opustením väznice zadržaným zaviažu oči, aby nevideli trasu, ktorá vedie na slobodu. Prevozy sprevádzajú vždy veľmi prísne bezpečnostné opatrenia. V prípade Abdeslama sa prevoz uskutoční túto stredu, keď ho v Bruseli má vypočúvať súdna rada.

 

Väznica v Brugách je určená pre páchateľov závažných trestných činov. Momentálne je tam väznený aj Mehdi Nemmouche, predpokladaný strelec z bruselského Židovského múzea. Touto väznicou už prešlo aj niekoľko osôb podozrivých zo spoluúčasti na parížskych atentátoch, ktoré si vlani v novembri vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

 

Do prísne strážnej väznice v Brugách previezli Abdeslama 19. marca, hneď po tom, ako ho vypísali z nemocnice, kde bol krátko hospitalizovaný kvôli strelnému zraneniu nohy, ktoré utrpel deň predtým, 18. marca, pri zatýkaní v bruselskej štvrti Molenbeek. V súčasnosti sa rieši jeho vydanie do Francúzska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies