Prezidentka Čaputová v rozhovore s izraelským prezidentom Herzogom vyjadrila solidaritu s Izraelom

NETKY.SK • 25 Október 2023, 09:30 • 2 min
Prezidentka Čaputová v rozhovore s izraelským prezidentom Herzogom vyjadrila solidaritu s Izraelom

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorila so svojím izraelským kolegom Jicchakom Herzogom a vyjadrila solidaritu s Izraelom po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. Uviedla to v utorok v príspevku na sociálnej sieti, informuje agentúra TASR.

slovakia

left justify in out

"Hovorila som s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom, aby som vyjadrila solidaritu a odsúdila brutálny teroristický útok Hamasu. Všetci rukojemníci musia byť bezpodmienečne prepustení," napísala Čaputová.

Izrael má podľa nej právo na sebaobranu pri minimalizácii utrpenia civilistov. "Naliehavá humanitárna pomoc sa musí dostať k Palestínčanom v núdzi," dodala.

Koordinované útoky Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali 1400 obetí. Izrael reagoval odvetnými útokmi na pásmo Gazy, po ktorých palestínske úrady hlásili už najmenej 5700 mŕtvych.

Počas predmetných útokov uniesli militanti Hamasu najmenej 222 rukojemníkov do pásma Gazy, tvrdí Izrael. Hamas v uplynulých dňoch prepustil štyri rukojemníčky – piatok Američanku Judith Raananovú a jej 17-ročnú dcéru Natalie a v pondelok seniorky Jocheved Lifšicovú (85) a Nurit Cooperovú (79) z izraelského kibucu Nir Oz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: TASR / Pavel Neubauer (archívna fotografia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies