Prezident Zuma porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 08:08 • 2 min
Prezident Zuma porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd

PRETÓRIA - Najvyšší súd v Juhoafrickej republike (JAR) rozhodol vo štvrtok, že tamojší prezident Jacob Zuma nevrátením vládnych peňazí použitých na prestavbu svojho domu porušil ústavu.

slovakia

left justify in out

Súd zároveň požiadal ministerstvo financií, aby do 60 dní stanovilo výšku Zumovho dlhu voči štátu. Informovala o tom v noci nadnes stanica BBC.

 

Verdikt je víťazstvom pre opozíciu, ktorá požaduje trestné konanie voči prezidentovi, obviňujúc ho z ilegálne nadobudnutého imania. Zuma akékoľvek pochybenie zo svojej strany odmieta. Protikorupčný úrad v roku 2014 vyhlásil, že Zuma použil na prestavbu svojho súkromného vidieckeho sídla v provincii KwaZulu-Natal 23 miliónov dolárov.

 

Podnet na prešetrenie tejto záležitosti podali dve opozičné strany - Bojovníci za slobodu hospodárstva (EFF) a Demokratická aliancia (DA). Zatiaľ čo EFF vyzýva prezidenta, aby odstúpil, DA presadzuje začatie jeho trestného stíhania. Zuma je prezidentom JAR od roku 2009; jeho vládnutie sprevádzajú obvinenia z korupcie a politickej protekcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies