Prezident SR dnes podpísal viaceré zákony: Od budúceho roka sa zvýši materská dávka

NETKY.SK • 9 December 2015, 15:52 • 2 min
Prezident SR dnes podpísal viaceré zákony: Od budúceho roka sa zvýši materská dávka

BRATISLAVA - Od 1. januára budúceho roka na Slovensku vzrastie materská dávka, a to zo súčasných 65 % na 70 % denného vymeriavacieho základu. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie materskej dávky je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica (Smer-SD). Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny. "Navrhovaným opatrením sa výraznejšie podporia rodičia detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," zdôvodnilo ministerstvo práce.

 

Výška materského sa od 1. januára 2016 upraví aj tým poistencom, ktorí začali poberať materské pred 1. januárom 2016 a poberajú ho aj po 31. decembri 2015. Poberateľom materskej dávky, ktorým vzniká nárok na túto dávku, Sociálna poisťovňa prizná vyššiu sumu materskej dávky automaticky bez toho, aby si museli podávať žiadosť o jej vyplatenie.

 

Rezort práce predpokladá, že zvýšenie percentuálnej časti vymeriavacieho základu na výpočet sumy materského by sa malo v budúcom roku dotknúť mesačne priemerne 24.240 osôb poberajúcich túto dávku. Priemerná mesačná suma materského by mala predstavovať v roku 2016 sumu 459,6 eura. V porovnaní so súčasným stavom to predstavuje nárast o 32,8 eura.

 

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh k novele zákona, ktorý predložil Viliam Jasaň (Smer-SD). Odstráni sa tak diskriminácia vdov a vdovcov pri posudzovaní opätovného vzniku nároku na pozostalostný dôchodok, a to pri tých občanoch, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Ako uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD), táto diskriminácia trvala na Slovensku 11 rokov, keď exminister práce Ľudovít Kaník zaviedol dve nerovnaké skupiny vdov a vdovcov. "Odstráni sa skrivodlivosť a nastane spravodlivosť aj v tejto oblasti, pretože nebudú riešené dve kategórie vdov a vdovcov," dodal Richter.

 

Odpočúvanie bude kontrolovať špeciálna komisia

 

Na zákonnosť odpočúvania občanov bezpečnostnými zložkami bude dohliadať špeciálna komisia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (zákon o ochrane pred odpočúvaním), ktorú podpísal prezident Andrej Kiska. Účelom novely je nová úprava kontroly nad použitím informačno-technických prostriedkov, ktorá v tejto oblasti posilní externý dohľad parlamentu.

 

Komisiu budú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia budú zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Predseda komisie bude zástupcom opozície. Ďalších dvoch členov bude do komisie voliť parlament. Kontrolu využívania odpočúvania novela nariaďuje vykonávať jedenkrát do roka alebo kedykoľvek, ak sa komisia na tom dohodne. Kontrola bude možná aj na základe podnetu občana SR, ak sa domnieva, že sa informačno-technické prostriedky používajú voči nemu. Podnet na kontrolu môžu podať aj branno-bezpečnostný výbor parlamentu, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. 


Odpočúvanie možno podľa novely použiť iba vtedy, ak je to nevyhnutné na zabezpečenie ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a zahranično-politických záujmov štátu, bezpečnosti a obrany štátu, získavanie informácií zo zahraničných zdrojov, predchádzanie a objasňovanie trestnej činnosti alebo na ochranu práv a slobôd iných a ak dosiahnutie tohto účelu inak by bolo neúčinné alebo podstatne sťažené. Odpočúvanie možno podľa novely v pôsobnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva použiť aj mimo územia Slovenskej republiky, ale len v rozsahu úloh podľa osobitných predpisov. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2016.

 

Podpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR

 

Ústavný súd SR bude môcť postupovať podľa zákona o e-Governmente, vrátane možnosti elektronického doručovania rozhodnutí, predvolaní na pojednávania ako aj iných písomností doručovaných do vlastných rúk, ak o to účastník konania ústavný súd požiada. Vyplýva to z novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Agentúru SITA o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Účelom navrhovanej právnej úpravy je umožniť plné využitie záväznej elektronickej komunikácie v konaní pred ústavným súdom.

 
Novela zároveň reaguje na účelové zahlcovanie ústavného súdu totožnými hromadnými návrhmi. Zavádza pravidlá týkajúce sa hromadných návrhov, podávanie ktorých bráni ústavnému súdu riadne vykonávať svoju činnosť. Za hromadný návrh sa podľa právnej normy bude považovať najmenej desať návrhov na začatie konania pred ústavným súdom, ktoré v ten istý deň doručil na ústavný súd ten istý navrhovateľ. Ústavnému súdu návrh umožní vyhotoviť zjednodušené odôvodnenie rozhodnutia, ak rozhoduje o hromadných návrhoch v skutkovo a právne obdobných veciach. V zjednodušenom odôvodnení ústavný súd v podstate iba poukáže na skoršie rozhodnutie v skutkovo a právne obdobnej veci, ktoré obsahuje riadne odôvodnenie.


V konaní pred ústavným súdom sa nevyberajú žiadne súdne poplatky, novela zavádza výnimku pre hromadné návrhy. Za jedenástu a každú ďalšiu sťažnosť, podanú tým istým navrhovateľom a doručenú Ústavnému súdu SR v jednom kalendárnom roku, sa bude platiť 30 eur.

 

Pokuty za prekročenú rýchlosť sa zvýšia

 

Pokuty pre vodičov za prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti sa zvýšia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v utorok 8. decembra podpísal prezident Andrej Kiska. Novela z dielne ministerstva vnútra zavádza napríklad zvýšenie pokút za prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o viac ako 60 kilometrov za hodinu. V riadnom konaní bude po novom možné uložiť za tieto prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti pokutu od 500 do 1 000 eur, v blokovom konaní od 250 do 800 eur. Pri takýchto prekročeniach zároveň rezort vnútra ponecháva aj možnosť uloženia zákazu šoférovania od šesť mesiacov do troch rokov.


Pre ochranu maloletých účastníkov cestnej premávky zavádza novela povinné nosenie prílb pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom. Novela tiež umožní deťom do 10 rokov jazdiť na bicykli po chodníku a sprísňuje postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku, ako aj za ohrozenie cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní. Deti do 12 rokov sa nebudú môcť ako spolujazdci prepravovať okrem motocyklov ani na motorových trojkolkách a štvorkolkách. 


Novela sprísňuje tiež podmienky na udelenie vodičského oprávnenia osobám, ktoré vodičský preukaz nevlastnia a boli v posledných piatich rokoch prichytené pod vplyvom alkoholu. Po novom bude nutné preskúmať možnosť ich závislosti od alkoholu. Novela tiež navrhuje, aby držiteľ vodičského preukazu, ktorému psychiater zistil závislosť od alkoholu, ale posudzujúci lekár pri lekárskej prehliadke určí, že je zdravotne spôsobilý, musel absolvovať odborné poradenstvo.


Pre vodičov kamiónov novela sprísňuje dohľad v oblasti dodržiavania rýchlosti na miestach dynamického váženia hmotnosti vozidiel. Za jej prekročenie na týchto miestach bude po novom možné udeliť kamionistom pokutu 798 eur. Podľa ministerstva vnútra prekročenie rýchlosti znemožňuje presné odváženie kamiónov a tie preťažené poškodzujú a ničia naše cesty. 
Novela nadobudne účinnosť 31. decembra. 

 

Prijímanie zákonov by malo byť prehľadnejšie

 

Prijímanie zákonov by malo byť prehľadnejšie. Stransparentniť legislatívny proces má za cieľ novela rokovacieho poriadku, ktorú v utorok 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma, ktorú predložilo vedenie národnej rady za Smer-SD – Peter Pellegrini, Miroslav Číž a Jana Laššáková, zakazuje podávanie tzv. prílepkov, ktoré menia alebo dopĺňajú zákony obsahovo nesúvisiace s prerokúvaným návrhom zákona. Predkladatelia tak chcú obmedziť predkladanie vecne nesúvisiacich noviel. „Ak by takáto situácia nastala, predsedajúci nedá o návrhu hlasovať,“ uvádzajú.


Hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch sa bude môcť najskôr po uplynutí 48 hodín od ich podania v rozprave. Skoršie hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch sa pripúšťa v prípade, ak o tom rozhodne parlament na požiadanie gestorského výboru alebo spoločného spravodajcu. 
Návrhy zákonov, ktoré boli zaradené do programu schôdze a navrhovateľ ich vzal späť, bude možné zaradiť do programu schôdze po uplynutí šiestich mesiacov odo dňa ich stiahnutia. Národná rada však môže na návrh predsedu rozhodnúť, že takýto návrh zákona zaradí do programu schôdze aj pred uplynutím tejto lehoty.


Menia sa aj pravidlá Hodiny otázok. Členovia vlády budú mať na odpoveď najviac päť minút, doteraz neboli limitovaní žiadnym časom. Premiér, ktorý odpovedá 15 minút, tak po novom stihne zodpovedať tri otázky, doteraz zvyčajne 15 minút venoval jednej otázke. 


Na interpeláciách bude po novom povinná účasť aspoň tretiny členov vlády, ktorých predsedovi národnej rady oznámi premiér najneskôr do začatia tohto bodu programu. Doteraz na interpeláciách mala sedieť celá vláda, účasti interpelovaných ministrov sa opakovane dožadoval napríklad člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina. Predseda a podpredsedovia parlamentu rovnako navrhujú, aby sa rokovanie o interpeláciách skončilo v ten istý rokovací deň, ako sa o nich začalo rokovať. Ide tiež o reakciu na konanie poslanca Hlinu, ktorý opakovane stával pri rokovacom pulte a dožadoval sa prednesenia interpelácie za účasti ministra, hoci predsedajúci schôdze chcel bod ukončiť. Opozičný poslanec argumentoval, že na prednesenie interpelácie má zákonné právo.
Etický kódex poslancov, ktorý pôvodne bol súčasťou novely rokovacieho poriadku, vládny Smer-SD z právnej normy vypustil. Predseda NR SR Peter Pellegrini vysvetlil, že opozícia kódex iba kritizovala a nemala záujem vylepšiť ho, preto sa rozhodli vypustiť ho z návrhu a ponechať jeho prijatie na novú národnú radu po parlamentných voľbách. Pellegrini, Číž a Laššáková chceli etickým kódexom upraviť princípy a pravidlá správania sa zákonodarcov, podporiť dôveru verejnosti v čestnosť a dôveryhodnosť práce poslanca a stanoviť základné etické limity pre konanie členov zákonodarného zboru. 

 

Kiska odobril zmenu zverejňovania výdavkov farmafiriem

 

Zdravotnícki pracovníci už nebudú zverejňovať, aké plnenia, či už finančné alebo nefinančné, dostali od farmaceutických firiem. Táto povinnosť bude výlučne na samotných spoločnostiach. Vyplýva to z novely zákona o liekoch, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. 


Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa tým zavádzajú transparentnejšie pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem na propagáciu a marketing. Zdravotníkov táto zmena odbremení od administratívy, pričom firmy budú poskytovať celistvé údaje tak, ako im to uloží legislatíva. Farmafirmy budú podľa novely každý polrok nahlasovať údaje Národnému centru zdravotníckych informácií, to ich zosumarizuje a bude zverejňovať na svojom webovom sídle tak, aby sa v nich dalo jednoducho vyhľadávať. 


Podpis hlavy štátu pribudol aj pod zákon o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov. Tabakové výrobky budú podľa tohto zákona na svojich obaloch po novom obsahovať okrem textových upozornení o škodlivosti fajčenia aj obrázkové varovania. Podľa rezortu zdravotníctva prax ukázala, že veľké kombinované zdravotné varovania (text a farebná fotografia) sú účinnejšie ako iba textové upozornenia, ktoré sa v SR doteraz používali. 


Zákon o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov upravuje, ktoré zložky a emisie sa nesmú nachádzať v tabakových výrobkoch, vrátane noriem na meranie obsahu dechtu, nikotínu a oxidu uhoľnatého. Výrobcovia, dovozcovia alebo distribútori nebudú môcť uvádzať na trh tabakové výrobky obsahujúce vitamíny alebo iné prídavné látky, ktoré vytvárajú dojem, že tabakový výrobok je prospešný pre zdravie, alebo predstavuje znížené zdravotné riziko.

 

Za policajta budú brať od 21 rokov

 

Kvalitný výkon štátnej služby policajta má zabezpečiť zvýšenie vekovej hranice na prijatie do služobného pomeru z doterajších 18 na 21 rokov, garantujúce vyššiu vyspelosť uchádzača o náročné povolanie policajta. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorú v utorok 8. decembra podpísal prezident Andrej Kiska. 


Príslušníkovi Policajného zboru, ktorý je zdravotníckym pracovníkom, právna norma umožňuje priznať príplatok až do výšky 50 % súčtu funkčného platu a hornej hranice prídavku za výsluhu rokov. Novela reaguje na snahu Policajného zboru zabezpečiť pre jeho potreby kvalitných zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú príslušníkmi Policajného zboru.


Prijatá legislatíva rovnako zvyšuje príspevok na naturálne náležitosti policajtovi zo 40 % na 50 % hodnoty služobnej rovnošaty a jej súčastí, čím si policajt bude môcť zabezpečovať kvalitnejšie súčasti výstroje do priameho výkonu služby, ktoré poskytujú zlepšenú ochranu voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. Policajného prezidenta, viceprezidenta a šéfa policajnej inšpekcie bude podľa novely tak ako doteraz vymenúvať minister vnútra. Návrh, aby o obsadzovaní týchto pozícii rozhodovala výberová komisia, poslanci počas prerokovávania zákona vypustili. Zákon rovnako ponechal možnosť odvolať vedúcich policajných funkcionárov bez udania dôvodu. 

 

Podpísal trestnú zodpovednosť právnických firiem

 

Právnické osoby budú môcť byť trestne stíhané za približne 50 trestných činov. Ide o okruh trestných činov, k prijatiu ktorého nás vyzývajú medzinárodné organizácie a zaväzujú viaceré dohovory. Prezident Andrej Kiska podpísal zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Prípravu a prijatie zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb avizoval v júli premiér Robert Fico. Zamestnávateľom prisľúbil, že zákon bude obsahovať len minimálne požiadavky medzinárodných organizácií. “Ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, môžeme sa vrátiť k jeho modifikácii," uviedol v júli premiér. Snaha prijať zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb je na Slovensku už od roku 2005.


Návrh zákona zavádza trestnú zodpovednosť právnických osôb na vybrané kategórie trestných činov. Okrem iného sú to trestné činy prijímania úplatku, podplácania a nepriamej korupcie. Ďalej ide o trestný čin podielnictva, legalizácie príjmu z trestnej činnosti, neoprávnené zamestnávanie, falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov či výroba a držba falšovateľského náčinia. Právnické osoby bude možné stíhať aj za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami a založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Ďalšia skupina trestných činov sa týka životného prostredia – napríklad ide o trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia či neoprávnené nakladanie s odpadmi. Právnické osoby sa budú dať trestne stíhať aj za trestné činy úžery, poškodzovanie spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi. 


Právna norma upravuje aj druhy a výkon trestov ukladaných právnickým osobám a postup orgánov činných v trestnom konaní a súdov v trestnom konaní voči právnickej osobe. Právnickej osobe bude môcť byť uložený trest, ktorým dôjde k jej zrušeniu, ale aj trest prepadnutia majetku, veci či peňažný trest od 1 500 eur do 1 600 000 eur. Súd bude môcť právnickej osobe zakázať prijímať dotácie alebo subvencie a prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie. Právnickej osobe bude možné zakázať aj účasť na verejnom obstarávaní.


Prezident podpísal aj zákon z 13. novembra 2015, ktorým sa na účely Trestného zákona ustanovuje zoznam látok s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Súčasťou tejto normy je aj zmena Trestného zákona, ktorou sa zavádza nový trestný čin - účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu. Podľa novely sa ten, kto sa počas vojny na území iného štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny konajúcej v rozpore s medzinárodným právom, potrestá odňatím slobody na dva roky až osem rokov. Potrestaná bude môcť byť aj pasívna účasť na týchto aktivitách - od podnecovania až po finančnú podporu. Návrh reaguje na aktuálny globálny fenomén tzv. cudzích bojovníkov. Cudzieho bojovníka možno vo všeobecnosti definovať ako jednotlivca, ktorý opustí územie štátu, z ktorého pochádza alebo kde žije, s cieľom pripojiť sa k neštátnej ozbrojenej skupine v rámci ozbrojeného konfliktu na území


iného štátu a ktorý je primárne motivovaný ideológiou alebo náboženstvom. Cudzí bojovníci svojím konaním zvyšujú intenzitu a trvanie ozbrojených konfliktov, v ktorých sa zúčastňujú, na druhej strane predstavujú aj závažné bezpečnostné riziko pre samotné štáty ich pôvodu, ako aj tranzitu. 


Hlava štátu podpísala aj zákon na vykonanie nových civilných kódexov, ten obsahuje 178 novelizačných článkov. Viac ako obsahové zmeny zahŕňa terminologické a technické zmeny a úpravy, ktoré si vyžiada potreba riadneho uplatňovania prijatých kódexov. Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok nahradia Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Dôležitosťou i rozsahom patrí táto zmena k najväčším právnym reformám od vzniku samostatnej SR. 

 

Prezident podpísal trestnú zodpovednosť právnických osôb

 

Právnické osoby budú môcť byť trestne stíhané za približne 50 trestných činov. Ide o okruh trestných činov, k prijatiu ktorého nás vyzývajú medzinárodné organizácie a zaväzujú viaceré dohovory. Prezident Andrej Kiska podpísal zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Prípravu a prijatie zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb avizoval v júli premiér Robert Fico. Zamestnávateľom prisľúbil, že zákon bude obsahovať len minimálne požiadavky medzinárodných organizácií. “Ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, môžeme sa vrátiť k jeho modifikácii," uviedol v júli premiér. Snaha prijať zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb je na Slovensku už od roku 2005.


Návrh zákona zavádza trestnú zodpovednosť právnických osôb na vybrané kategórie trestných činov. Okrem iného sú to trestné činy prijímania úplatku, podplácania a nepriamej korupcie. Ďalej ide o trestný čin podielnictva, legalizácie príjmu z trestnej činnosti, neoprávnené zamestnávanie, falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov či výroba a držba falšovateľského náčinia. Právnické osoby bude možné stíhať aj za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami a založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Ďalšia skupina trestných činov sa týka životného prostredia – napríklad ide o trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia či neoprávnené nakladanie s odpadmi. Právnické osoby sa budú dať trestne stíhať aj za trestné činy úžery, poškodzovanie spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi. 


Právna norma upravuje aj druhy a výkon trestov ukladaných právnickým osobám a postup orgánov činných v trestnom konaní a súdov v trestnom konaní voči právnickej osobe. Právnickej osobe bude môcť byť uložený trest, ktorým dôjde k jej zrušeniu, ale aj trest prepadnutia majetku, veci či peňažný trest od 1 500 eur do 1 600 000 eur. Súd bude môcť právnickej osobe zakázať prijímať dotácie alebo subvencie a prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie. Právnickej osobe bude možné zakázať aj účasť na verejnom obstarávaní.

 

 

Na cigaretových škatuľkách budú varovné obrázky

 

Cigaretové škatuľky budú okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia obsahovať aj varovné obrázky. Pred následkami fajčenia budú varovať napríklad obrázky ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici či fotografie poškodených očí, zubov alebo končatín. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na európsku legislatívu, 8. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska.

 

Používanie kombinovaných zdravotných varovaní je podľa rezortu účinnejšie ako len textové varovania. Na cigaretových škatuľkách majú zároveň dostať viac priestoru upozornenia na škodlivosť fajčenia. Na každej škatuľke má byť tiež napísané, že fajčenie zabíja a tabakový dym obsahuje viac ako 70 rakovinotvorných látok. Súčasťou bude aj informácia o službe, ktorá sa poskytuje na pomoc fajčiarom.

Zo slovenského trhu by podľa návrhu mali postupne zmiznúť aj cigarety s rôznymi druhmi aróm. Má to byť však počas dlhšieho obdobia, aby spotrebitelia prešli na iné výrobky. Podľa európskej smernice budú takéto cigarety povolené na trhu do mája 2020.

 

Na Slovensku došlo v posledných rokoch k viacerým zmenám, ktoré mali za cieľ zvýšiť ochranu nefajčiarov či znížiť dostupnosť cigariet pre deti. V reštauráciách tak vznikli časti pre nefajčiarov a zmizli automaty na cigarety. Zároveň postupne rastú ceny tabakových výrobkov. Podľa údajov Svetovej banky a iných ekonomických inštitúcií je cena jedným z výrazných faktorov ovplyvňujúcich spotrebu.

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky v sume 165 až 232 miliónov eur.

 

Odobril zákaz stáčania kilometrov a používania antiradarov

 

Neoprávnená a úmyselná manipulácia s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, bude od marca v administratívno-právnej rovine zakázaná. Prezident SR Andrej Kiska podpísal 8. decembra novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorú predložili Anton Martvoň a Otto Brixi (obaja Smer-SD).

 

Novela zakazuje zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkanie služieb smerujúcich k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Vynovený zákon má teda postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby, a nie bežných obyvateľov, ktorí často predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že má pretočené kilometre. Za neoprávnené a úmyselné manipulácie s odometrom bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uložiť pokutu od 5000 eur do 50.000 eur. A to až do dvoch rokov odo dňa, keď sa SOI dozvedela o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov.

"Ako ukazuje dlhoročná slovenská aj zahraničná prax, pretáčanie kilometrov je v súčasnosti veľmi výhodným obchodom, na ktorom sa dá obohatiť. S príchodom digitálnych odometrov nastúpili 'softvéroví' odborníci a stáčanie kilometrov dostalo iné rozmery. Pri tomto úkone si dnes už nikto nezašpiní ruky, kilometre sa totiž stáčajú pomocou počítača napojeného priamo do servisnej zásuvky na aute," uviedli Martvoň a Brixi.

 

Ich novela preto ustanovuje aj povinnosť pre stanice technickej kontroly zaznamenať stočené kilometre do informačného systému. Súčasťou právnej normy je aj sprievodná novela zákona o reklame, kde sa zakazuje prezentácia informácií, výrobkov, technických prostriedkov alebo ponúkanie služieb upravujúcich odometre.

 

Martvoň a Brixi presadili tiež zákaz poskytovania služieb spojených s pretáčaním odometrov, zákaz používania tzv. antiradarov, ako aj majákov neoprávneným osobám.

 

Prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu sa do novely dostal aj zákaz pre autobazáre a predajcov vozidiel predávať, ponúkať a sprístupňovať vozidlá s pretočenými kilometrami na trh. V prípade porušenia zákona budú hroziť niekoľkotisícové pokuty až odobratie živnostenského oprávnenia. "Od orgánu dozoru, ktorým je Slovenská obchodná inšpekcia, by mohli dostať pokutu od 3000 do 50.000 eur. Pri opakovanom porušení sa horná hranica pokuty zvyšuje na dvojnásobok a SOI bude môcť dať živnostenskému úradu podnet na zrušenie živnostenského oprávnenia opakovane previnilému podnikateľovi alebo autobazáru," priblížil Martvoň. Zdôraznil, že rovnaké sankcie budú hroziť aj tým, čo pretáčajú kilometre, alebo montujú neoprávnené antiradary do áut na slovenský trh.

 

Všetky správne orgány, ako napríklad STK, polícia či stanice kontroly originality, a iné osoby, napríklad servis, budú mať povinnosť v prípade, že preukázateľne zistia na aute pretočené kilometre, to nahlásiť Slovenskej obchodnej inšpekcii. "Inak bude hroziť pokuta do 300 eur za nenahlásenie," doplnil Martvoň.

 

STK bude povinná prostredníctvom kontrolného technika urobiť vždy do centrálneho systému záznam, že auto má pretočené kilometre na odometri. "STK má mať povinnosť upozorniť na to majiteľa vozidla, aby si to dal správne nastaviť u oprávneného subjektu. Inak mu dovtedy STK na základe metodiky a predpisov ministerstva dopravy nebude môcť vydať osvedčenie o STK," doplnil poslanec.

 

Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) je na Slovensku približne 130.000 áut s upraveným počtom kilometrov. To autá pri predaji nielen predražuje, ale môže to spôsobiť aj oveľa horšie následky. "Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielcov, čo môže mať fatálne následky," uvádza SOVA.

 

Kiska podpísal rozpočet na budúci rok

 

Prezident Andrej Kiska podpísal zákon o štátnom rozpočte na budúci rok. Ešte predtým však požiadal ministra financií Petra Kažimíra o vysvetlenie okolností zvýšenia plánovaných príjmov štátneho rozpočtu počas rokovania v Národnej rade SR, ktoré nebolo založené na expertnom odhade Výboru pre daňové prognózy. 


"Výdavky verejných financií sú vecou politických priorít vlády. Ale je dôležité, aby rozpočtovanie príjmov bolo založené na poctivých expertných prognózach toho, čo štát v budúcom roku čaká,“ uviedol prezident Andrej Kiska. Ako ďalej informuje kancelária prezidenta, minister financií informoval prezidenta o aktuálnom zlepšenom výbere daní v porovnaní s predchádzajúcimi septembrovými aj októbrovými odhadmi, ktoré by sa malo premietnuť aj do príjmov štátu v budúcom roku. 


"Po ubezpečení od ministra financií, že bude dodatočne schválené výdavky v budúcoročnom rozpočte viazať, kým nasledujúce prognózy daňových príjmov nepotvrdia zlepšený výber daní, sa prezident Kiska rozhodol zákon o štátnom rozpočte podpísať,“ uviedla prezidentská kancelária. 


Poslanci parlamentu totiž počas rokovania o rozpočte zvýšili pozmeňujúcimi návrhmi príjmy aj výdavky rozpočtu zhodne o 250 mil. eur. Na strane príjmov sa navýšil očakávaný výber dane z pridanej hodnoty o 200 mil. eur a spotrebných daní o 50 mil. eur. Odôvodnené to bolo predpokladaným lepším výberom týchto daní oproti pôvodnému návrhu rozpočtu. Na druhej strane sa na výdavkovej strane zvýšila rozpočtová rezerva na významné investície o 100 mil. eur na bezmála 176 mil. eur a vytvorila sa 150-miliónová rezerva na makroekonomický vývoj, resp. lepší výber daní. 


Slovensko by podľa uvedeného návrhu rozpočtu malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 1,93 % hrubého domáceho produktu. Na nasledujúce roky pritom rezort financií naplánoval ďalšiu konsolidáciu na 0,42 % výkonu ekonomiky v roku 2017, pričom vyrovnaného rozpočtu by sme sa mohli dočkať už o rok neskôr. Návrh hotovostného štátneho rozpočtu počíta budúci rok so schodkom na úrovni 1,97 mld. eur. Pre porovnanie, rozpočet na rok 2015 predpokladá hotovostný deficit 2,984 mld. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies