Šikanovali ju, teraz osemročné dievča mieri na univerzitu

NETKY.SK • 22 November 2019, 19:44 • 2 min
Šikanovali ju, teraz osemročné dievča mieri na univerzitu

Život sa jej mení každým dňom. Donedávna bola osemročná Adhara Pérezová z Mexico City terčom posmechu, teraz ju mexická mutácia časopisu Forbes zaradila medzi 100 najvplyvnejších žien Mexika.

slovakia

left justify in out

Adhara o svojom príbehu napísala knihu s titulom Nevzdávaj sa, dorába si dva vysokoškolské kurzy a teší sa na štúdium astrofyziky.

 

Adhara sa narodila v Tlahuacu, jednom z mnohých slumov v Mexico City. Keď mala tri roky, lekári jej diagnostikovali poruchu autistického spektra - Aspergerov syndróm. O rok neskôr dostala silný záchvat. Po ňom veľmi zle hýbala rukami a jej psychický stav sa rapídne zhoršil.

 

Kým chodila na terapie a vyšetrenia, pri ktorých sa lekári snažili zistiť, čo za záchvatom stálo, zažívala Adhara prvý rok v škole peklo. Deti sa jej smiali a zatvárali ju v záhradnom domčeku, učitelia sa jej matke sťažovali, že je Adhara lenivá, nedáva pozor a často v lavici zaspáva. Deň odo dňa sa Adhare chcelo do školy menej a menej.

 

"Doma ju bavila matematika, vedela som, že rozhodne nie je hlúpa alebo lenivá," uviedla pre web The Yucatan Times matka Nayeli Sanchezová.

 

Po ďalšom vyšetrení lekári zistili, že má Adhara nadmerne vyvinutú jednu z hemisfér mozgu a IQ dosahujúce hodnoty 162. Dievča počas školských hodín nedávala pozor, pretože preberaná látka ju nudila.

 

Odborníci ponúkli Adhare špeciálne prispôsobenú výučbu. Potom už išlo učenie rýchlo a zase začalo Adharu baviť. Za šesť rokov zvládla základnú školu, o dva roky neskôr strednú školu.

 

 

Najväčšími vzormi sú Einstein a Hawking


Adharine najväčšie vzory sú Albert Einstein a Stephen Hawking. "O Hawkingovi hovorí, že napriek postihnutiu dokázal dosiahnuť obrovských vecí," uviedla Nayeli.

 

Navyše Adharu zaujímajú čierne diery, ktorými sa zaoberal aj Hawking. Einsteina zase má rada pre jeho vytrvalosť, s ktorou dokázal obhájiť svoje teórie.

 

O dievčati, ktorá dosiahla pri testoch IQ hodnotu 162, sa často uvádza, že dosiahla lepší výsledok než práve Einstein a Hawking.

 

To však nie je pravda, za Einsteinovho života boli testy nepresné (najvyšší možný výsledok bol práve 160) a Hawking svoje IQ nikdy neuviedol a podobným meraniam sa vysmieval. Samotná výška IQ tiež nie je až tak dôležitá a úlohu v meraní hrá veľa faktorov vrátane veku.

 

Ako uviedol doktor Andrew Almazán z Centra pre starostlivosť o talentovaných (CADET), vyššie IQ je len vyjadrenie možností daného človeka.

 

"Ak má niekto vysoké IQ a nič nedosiahne, potom je táto hodnota len ozdobou. Sú deti s IQ 180, 190 aj 200. To číslo je potenciál, ale to neznamená, že vyhrali bitku. Je to ako u boxera, aj keď má viac sily, neznamená to, že mu to zaručuje výhru," vysvetlil Almazán.

 

Adhara má teraz konečne príležitosť svoj potenciál rozvinúť. Práve dokončuje dva online kurzy, ktoré jej zaistia bakalárske tituly z priemyselného inžinierstva a systémového inžinierstva. Medzitým pracuje na vytvorení chytrého náramku, ktorý je schopný monitorovať emócie ľudí s poruchou autistického spektra, a teší sa do USA, kde plánuje študovať astrofyziku. Len päť rokov potom, čo ju deti zatvárali do detského domčeka a smiali sa jej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona