Prezident podpísal zákon o registri právnických osôb

NETKY.SK • 7 Október 2015, 16:00 • 2 min
Prezident podpísal zákon o registri právnických osôb

BRATISLAVA – Na Slovensku sa môže zriadiť register právnickych osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal príslušný zákon z dielne ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

"Cieľom zákona je zabezpečiť legislatívne prostredie pre zriadenie registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci ako jedného zo základných registrov podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy," uviedol rezort financií.

 

Register právnických osôb umožní identifikáciu každej právnickej osoby a podnikateľa, ktorí prichádzajú do styku s verejnou správou, v každom jej informačnom systéme rovnakým spôsobom. Týmto bude v budúcnosti možné získať komplexné údaje o konkrétnom právnom subjekte z viacerých informačných systémov verejnej správy, na ich základe predvídať nasledujúce životné situácie právneho subjektu a vytvárať tak proaktívne služby.

 

V súčasnosti sú zdrojové registre budované ako izolované informačné systémy. Nie sú navzájom prepojené a obsahujú údaje o evidovanom subjekte v rôznej kvalite. "Tento stav má za následok nesúlad elektronických dokumentov s právnym stavom a skutočnosťou o konkrétnom právnom subjekte. Niektoré centrálne registre sú vedené manuálne. Niektoré zdrojové registre sú decentralizované, vedené v rôznej forme vo veľkom počte organizácií," opísalo ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies