Prezident Panamy sa ospravedlnil za masovú otravu sirupom od kašľu

NETKY.SK • 29 November 2013, 07:24 • 2 min
Prezident Panamy sa ospravedlnil za masovú otravu sirupom od kašľu

PANAMA - Panamský prezident Ricardo Martinelli sa vo štvrtok ospravedlnil obetiam hromadnej otravy sirupom proti kašľu, ktorý počas roka 2006 pripravil v krajine o život najmenej 400 ľudí.

slovakia

left justify in out

Politik stojaci na čele krajiny od roku 2009 požiadal "o prepáčenie v mene panamského štátu", pričom oficiálne priznal doživotnú podporu občanom, pre ktorých sa užitie lieku s obsahom dietylénglykolu neskončilo smrťou. Vyjadril zároveň nádej, že podobná "masová vražda sa nebude nikdy opakovať".

Jedovatú zlúčeninu dovezenú z Číny pridával do sirupu miestny výrobca v domnení, že ide o neškodný glycerol. Hovorca obetí Gabriel Pascual tvrdí, že mnohí z poškodených sa dodnes nedomohli spravodlivosti, a v stredoamerickej krajine sú stále "ľudia, ktorí z toho zomierajú a ich budúcnosť nevyzerá práve najlepšie". V rokoch 2004 až 2008 sa údajne dostalo na trh 240-tisíc balení lieku a podľa Pascuala sa mohlo v skutočnosti otráviť až 10-tisíc ľudí. V súvislosti so škandálom panamská prokuratúra v roku 2011 obvinila 14 osôb, neskôr však uznala, že podozrivých je v danom prípade oveľa viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies