Prezident odobril zákon o výbere mýta

NETKY.SK • 17 December 2013, 12:50 • 2 min
Prezident odobril zákon o výbere mýta

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

slovakia

left justify in out

Sadzby mýta sa po novom budú upravovať každoročne k 1. januáru aj podľa indexu spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho roka. Cestní dopravcovia s vozidlami nad 3,5 tony si budú môcť uplatňovať zľavu z aktuálnej výšky sadzby mýta po odjazdení určitého množstva kilometrov v príslušnom roku.

Mýto sa od začiatku budúceho roka bude platiť na šiestich nových úsekoch ciest I. triedy v dĺžke 225,5 kilometra. Mýto sa zavedie aj na cestách II. a III. triedy vo vlastníctve samosprávnych krajov, ale na začiatku bude mať nulovú sadzbu z dôvodu monitoringu nákladných vozidiel. Prípadné spoplatnenie regionálnych ciest mýtom bude závisieť od rozhodnutia krajov, ktoré budú znášať aj s tým súvisiace náklady. Zmeny v mýtnom systéme, ktoré pripravilo ministerstvo dopravy, začnú platiť 1. januára 2014. 

Spôsob výpočtu mýta, výšku sadzby mýta za jeden kilometer cesty pre jednotlivé kategórie vozidiel podľa ich hmotnosti, počtu náprav a emisnej triedy, ako aj systém zliav z mýta a podrobnosti o ich uplatnení, určí vláda nariadením. Takisto rozhodne o výške sadzby mýta upravenej o infláciu na príslušný kalendárny rok. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ako správca výberu mýta na základe toho určí mýto za prejazdenú vzdialenosť. 

Zákon o výbere mýta vytvára aj rámec pre poskytovanie Európskej služby elektronického výberu mýta na území SR. Vzniknú tak predpoklady pre prepojenie elektronických cestných mýtnych systémov v Európskej únii. Vozidlo tak prejde naprieč Európou po spoplatnených cestách a uhradí mýto na základe jednej zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies