Prezident Obama podpísal zákon o zvýšení federálneho dlhového stropu

NETKY.SK • 3 August 2011, 09:20 • 2 min
Prezident Obama podpísal zákon o zvýšení federálneho dlhového stropu

Prezident Obama podpísal zákon o zvýšení federálneho dlhového stropu

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama dnes podpísal zákon, ktorým sa zvýšil federálny dlhový strop Spojených štátov, čo zabránilo bezprecedentnej platobnej neschopnosti Washingtonu. Informoval o tom Biely dom.
      Senát pri dnešnom hlasovaní schválil návrh zákona pomerom hlasov 74:26. Snemovňa reprezentantov hlasovala už v pondelok a návrh prešiel pomerom hlasov 269:161. Legislatívu tak schválili obe komory amerického Kongresu.
      Demokrati a republikáni sa na kompromisnom návrhu dohodli v poslednej chvíli, časový limit by vypršal ešte dnes. Americkí zákonodarcovia mali len niekoľko hodín na odvrátenie platobnej neschopnosti federálnej vlády.
      Zákon zvýši dlhový strop USA v dvoch fázach, pričom zároveň obsahuje opatrenia na zníženie federálnych výdavkov počas desiatich rokov. Doterajší dlhový strop bol 14,3 bilióna dolárov (zhruba desať biliónov eur).
      Schválený návrh počíta so zvýšením dlhového stropu o 2,4 bilióna dolárov. To by malo pokryť financovanie Spojených štátoch až za časový horizont prezidentských volieb v novembri 2012. Súčasťou návrhu sú aj rozpočtové škrty za viac ako dva bilióny dolárov.
      Šéf Bieleho domu označil schválený zákon len za dôležitý "prvý krok" na zabezpečenie chodu Spojených štátov v rámci svojich finančných možností.
      Podľa Obamových slov však bude treba pre prestavbu americkej ekonomiky urobiť ešte viac. Zákonodarcovia musia nájsť "vyvážený prístup" pri znižovaní deficitu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies