Prezident Maduro sa stretol s americkým ministrom Johnom Kerrym

NETKY.SK • 27 September 2016, 11:33 • 2 min
Prezident Maduro sa stretol s americkým ministrom Johnom Kerrym

CARTAGENA - Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v pondelok stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Išlo o vôbec prvé oficiálne stretnutie medzi týmito politikmi odvtedy, ako sa Kerry stal šéfom diplomacie USA, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Schôdzka sa uskutočnila v kolumbijskom meste Cartagena v rámci slávnostného podpísania mierovej dohody medzi vládou v zastúpení prezidenta Juana Manuela Santosa a povstaleckým hnutím FARC v zastúpení jeho vodcu Timoleóna Jiméneza, čím sa ukončila dlhoročná občianska vojna.

 

"Minister hovoril o našom znepokojení ohľadom hospodárskych a politických problémov, ktoré poznačili milióny Venezuelčanov. Zároveň vyzval prezidenta Madura, aby na riešení týchto otázok konštruktívne spolupracoval s opozičnými lídrami," uviedol hovorca Kerryho rezortu John Kirby.

 

Venezuela a USA majú vyhrotené vzťahy od čias venezuelského prezidenta Huga Cháveza; obe strany sa často uchyľujú k invektívam či vzájomnému vyhosťovaniu diplomatov. Ani jedna z nich nemá už niekoľko rokov veľvyslanectvo v tej druhej. Kerry sa však s Madurom dohodol na pokračovaní dialógu.

 

Madurova vláda zápasí so zlyhávajúcim ekonomickým socialistickým programom, vysokou mierou inflácie a kritickým nedostatkom základných potravín či produktov. Maduro tvrdí, že jeho krajina je obeťou "ekonomickej vojny" podporovanej Spojenými štátmi i domácou politickou elitou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies