Prezident Konga chce zmeny v ústave, aby mohol zostať v úrade

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:07 • 2 min
Prezident Konga chce zmeny v ústave, aby mohol zostať v úrade

BRAZZAVILLE - Konžský prezident Denis Sassou Nguesso v utorok oznámil svoj zámer vypísať referendum o zmenách v ústave. V prípade ich schválenia by sa tak na budúci rok vo voľbách mohol uchádzať o prezidentský úrad aj na tretie funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Sassou Nguesso (71) je na čele Konga už 31 rokov. V súčasnosti platná ústava mu ďalšie funkčné obdobie zakazuje. Napriek tomu v júli vyzval zvolať fórum na prediskutovanie reforiem, medzi ktorými je aj zvýšenie hornej vekovej hranice pre uchádzačov o prezidentský úrad a zmena súčasného stavu, keď ústava povoľuje prezidentom len dve funkčné obdobia.

 

Agentúra Reuters spresnila, že nový návrh ústavy vypracuje komisia, ktorej zloženie zatiaľ nie je známe. Návrh novej ústavy musí byť hotový ešte pred oznámením dátumu plebiscitu. Sassou Nguesso je jedným z veteránov africkej politiky a ďalším, kto prišiel s kontroverzným návrhom predĺžiť si zotrvanie pri moci prostredníctvom zmien v platnej ústave.

 

Reuters pripomenul, že Sassou Nguesso v auguste vymenil dvoch ministrov svojej vlády, lebo sa zúčastnili na opozíciou organizovanom stretnutí, ktoré vyzvalo zmariť akékoľvek pokusy o revíziu ústavy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies