Prezident Kiska dnes privítal laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:01 • 2 min
Prezident Kiska dnes privítal laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž

BRATISLAVA - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes prijal laureátov 11. ročníka ocenenia Zlatý záchranársky kríž, ktoré sa udeľovalo koncom marca.

slovakia

left justify in out

"Viete, stará múdrosť hovorí, že ten, kto zachráni život jedného človeka, ako keby zachránil celé ľudstvo. A takými ste vy," vyhlásil prezident počas ich prijatia. "Na tomto ocenení je krásne to, že oceňujú prácu profesionálov, ale aj tých, ktorí profesionáli nie sú a napriek tomu dokázali zachrániť život. Vy, profesionáli, nastavujete svoje životy, riskujete a, žiaľ, mnohokrát niektorí aj zahynú pri svojej práci. Nebezpečenstvo je súčasťou vášho života a nebojím sa povedať, že človek nemôže takúto prácu vykonávať len ako zamestnanie, ale je poslaním," konštatoval Kiska. Zároveň sa všetkým oceneným poďakoval za ich každodennú prácu.

 

Jedným z 35 vyznamenaných a ocenených bol aj 44-ročný Marek Puškár. Vodič zo stanice Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) Koškovce, ktorý získal ocenenie v kategórii "Záchranársky čin laickej verejnosti". Ako náhodný okoloidúci poskytol 14. decembra 2016 prvú pomoc vodičovi, ktorý za volantom svojho vozidla odpadol a prestal dýchať. Po príchode RZP pracovali záchranári na obnove srdcového obehu u pacienta ďalších 50 minút. Zraneného sa podarilo zachrániť a po niekoľkých dňoch sa prebral do plného vedomia.

 

Ako laik už zachránil tretí ľudský život. "Prvý prípad bol môj svokor, ktorý odpadol doma. Oživil som ho, no nepodarilo sa to celkom tak, ako by sme si želali. Zostal dva roky v kóme. V deň pohrebu som pozýval ľudí na pohrebnú hostinu a okolo išla pani na bicykli po ceste. Odpadla. Síce som jej dokázal pomôcť, ale myslím, že ešte v ten večer podľahla chorobe, mala 85 rokov. Jej srdce bolo už natoľko slabé, že to už nezvládla," opisoval predchádzajúce záchranné činy Puškár, ktorý sa od roku 1993 pohybuje v zdravotníctve. V záchrannej službe pracuje 11 rokov.

 

Profesionálny záchranár, ktorý však ocenenia získal za záchranu v civilnom živote, sa necíti byť hrdinom. Bol by však rád, ak by sa ľudia nebáli pomáhať. "Nemajú čo stratiť, pokaziť, iba zachrániť ľudský život. To je to najkrajšie, čo môžu urobiť," uviedol.

 

Prácu samotných záchranárov považuje z morálneho hľadiska za nedocenenú a nedostatočne chránenú. "Dostanete sa k alkoholikom, nadrogovaným. Ľudia nemusia byť pod vplyvom nejakých látok, jednoducho človek pod stresom koná a tam už sú situácie, keď sme aj my v ohrození," dodal.

 

Ocenenie Zlatý záchranársky kríž je česko-slovenský projekt, ktorý podporuje a hľadá výnimočné záchranárske činy naprieč všetkými profesiami v integrovanom záchrannom systéme. Porota v 11. ročníku posudzovala 88 nominácií, pričom vybrala víťazov v kategórii Záchranársky čin laickej verejnosti, Záchranársky čin profesionálnych jednotlivcov, Záchranársky čin profesionálneho kolektívu a udelila ceny za kreatívny prístup k osvete a vzdelávaniu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies