Detským pacientom s ochorením srdca pomôže projekt virtuálnej reality

NETKY.SK • 12 Marec 2023, 08:00 • 2 min
Detským pacientom s ochorením srdca pomôže projekt virtuálnej reality

BRATISLAVA - Zmierniť následky spomalenia psychomotorického vývoja u detských kardiologických pacientov je cieľom projektu Cognity. Nová aplikácia a špeciálne virtuálne okuliare ich dokážu preniesť do virtuálneho prostredia, ktoré poskytuje relaxáciu alebo tréning kognitívnych funkcií.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Jana Kadlečíková z Nadácie Detského kardiocentra. "Virtuálna realita môže pomôcť znížiť úzkosť u pacientov a tiež zlepšiť kognitívne funkcie," uviedla primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra Ľubica Kováčiková. Priblížila, že detskí pacienti sú opakovane hospitalizovaní či podstupujú rôzne nepríjemné zákroky, pre ktoré trpia pocitmi úzkosti. "Okrem toho, ak je vrodená srdcová chyba závažná a dieťa podstupuje zákroky, ovplyvňuje to negatívne aj jeho kognitívne funkcie," doplnila Kováčiková.

 

img

 

Vo virtuálnej realite môžu deti vykonávať rôzne aktivity trénujúce myseľ, ako napríklad cvičenie pamäti, skladanie objektov či hľadanie cesty. "Zrazu si dieťa uvedomuje, kde je pravá a ľavá strana, pomáha nám rozvíjať rôzne funkcie, dieťa má obrovský zážitok, ktorý mu ostane hlboko vrytý v pamäti," priblížil špeciálny pedagóg Nadácie Detského kardiocentra Peter Vácha. Podotkol, že je to veľký posun vpred a vidí v projekte budúcnosť. Deti môžu riešiť ľahšie alebo aj náročnejšie úlohy, prostredníctvom ktorých trénujú rozum, pozornosť, orientáciu či vizuálno-priestorové vnímanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies