Prezident Asad podpísal novú ústavu, násilie pokračuje

NETKY.SK • 28 Február 2012, 12:00 • 2 min
Prezident Asad podpísal novú ústavu, násilie pokračuje

Prezident Asad podpísal novú ústavu, násilie pokračuje - Politika Sýrsky prezident Bašár Asad podpísal dnes reformu ústavy, schválenú občanmi v nedeľňajšom referende. Informovala o tom sýrska tlačová agentúra SANA.

slovakia

left justify in out

img

Sýrsky prezident Bašár Asad podpísal dnes reformu ústavy, schválenú občanmi v nedeľňajšom referende. Informovala o tom sýrska tlačová agentúra SANA.
      Podľa úradov zmenu ústavy, ktorá môže prezidenta Asada udržať pri moci až do roku 2028, podporilo 89,4 percenta voličov. Plebiscit sa konal počas pokračujúceho násilia a vládneho ostreľovania povstaleckého mesta Homs.
      Kontroverzná vládou podporovaná reforma má podľa Asadovho prísľubu ukončiť vládny monopol jednej strany a umožniť pluralitné voľby, uviedla agentúra RIA Novosti. 
      Voličská účasť bola na úrovni 57,4 percenta, zahraniční diplomati, ktorí monitorovali volebné miestnosti v Damasku, však uviedli, že zaznamenali veľmi malý počet voličov.
      Opozícia vyzvala na bojkot plebiscitu.
      OSN vyhlásilo, že referendum nemožno pokladať za "dôveryhodné" a vyzvalo Sýriu, aby sa sústredila na ukončenie krviprelievania.
      Vládne sily dnes ostreľovali mesto Halfája v provincii Hamá, pričom podľa aktivistov prišlo o život najmenej 20 ľudí. Bezpečnostné jednotky pokračovali aj v útokoch na povstalcami kontrolované časti mesta Homs. Do tohto mesta Asad vyslal v noci na dnes jednotky elitnej obrnenej divízie pod velením svojho brata Mahíra, uviedli opozičné zdroje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies