Prezident Ahmadínežád sa chce navštíviť letnú olympiádu v Londýne

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:56 • 2 min
Prezident Ahmadínežád sa chce navštíviť letnú olympiádu v Londýne

Prezident Ahmadínežád sa chce navštíviť letnú olympiádu v Londýne - Politika Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyhlásil, že sa chce zúčastniť na letnej olympiáde v Londýne, aby podporil iránskych športovcov, Británi sa to však nepáči, uviedla agen

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyhlásil, že sa chce zúčastniť na letnej olympiáde v Londýne, aby podporil iránskych športovcov, Británi sa to však nepáči, uviedla agentúra AP.
      "Rád by som bol s našimi mladými športovcami na olympiáde, ale usporiadatelia s tým majú problém," povedal podľa agentúry IRNA Ahmadínežád na stretnutí so športovcami, ktorí sa na hry kvalifikovali.
      Doteraz sa na letnú olympiádu kvalifikovalo asi 50 Iráncov, ktorí budú súťažiť v športoch ako vzpieranie, zápasenie, streľba, viacboj a stolný tenis.
      Ahmadínežád podľa AP nepovedal, či o účasť na olympiáde oficiálne požiadal, alebo či mu Británia zakázala vstup. Britské ministerstvo zahraničných vecí záležitosť odmietlo komentovať s tým, že k jednotlivým prípadom udelenia alebo neudelenia víz sa nevyjadruje. Britskí predstavitelia však potvrdili, že vstup do krajiny môžu zakázať komukoľvek, ak sa rozhodne, že prítomnosť dotyčných nebude prospešná. Medzinárodný olympijský výbor sa k veci ešte nevyjadril.
      Vzťahy Británie a Iránu narušil jadrový program Teheránu, ktorý je podľa Západu zameraný na výrobu jadrovej zbrane, čo však islamská republika popiera. Vlani Británia prerušila diplomatické vzťahy s Iránom a zatvorila svoju ambasádu v Teheráne po tom, čo do jej priestorov vtrhli militantní iránski študenti.
      Ahmadínežádove vyjadrenia možno interpretovať aj ako kritiku adresovanú konzervatívnym oponentom v parlamente, ktorí sú proti obnoveniu vzťahov s Britániou.
      Irán vlani vyjadril výhrady voči logu londýnskej olympiády. Tvrdil, že je rasistické, keďže podľa iránskych predstaviteľov voľne pripomína slovo (v anglickom prepise) "Zion". Objavili sa dokonca aj varovania, že Irán bude hry bojkotovať, tie však boli neskôr stiahnuté.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies