REPORTÁŽ: OĽaNo je proti rekonštrukcii Hrnčiarovej chaty

NETKY.SK • 10 December 2019, 17:20 • 2 min
REPORTÁŽ: OĽaNo je proti rekonštrukcii Hrnčiarovej chaty

BRATISLAVA - Trojica poslancov za hnutie OĽaNO na dnešnej tlačovej konferencii vyzvala ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, aby okamžite zastavil rekonštrukciu Chaty pod Chlebom.

slovakia

left justify in out

Vplyv na životné prostredie

Podpredseda parlamentu a poslanec NR SR Andrej Hrnčiar podľa poslancov obišiel posudok Správy Národného parku (NP) Malá Fatra, ktorá rekonštrukciu vyhodnotila ako škodlivú. Na prípad upozornil ešte v septembri ochranár a aktuálne kandidát opozičnej koalície PS/Spolu Erik Baláž. Tvrdil, že podľa Správy NP Malá Fatra táto činnosť môže mať významný vplyv na životné prostredie, pretože chránené druhy budú rušené. Zvýšená návštevnosť tiež ohrozí jednu z posledných lokalít ohrozeného tetrova hlucháňa a hrozia aj problémy s odpadom či hromadením odpadových vôd.

 

img

 

Stanovisko
Na Okresný úrad v Žiline, ktorý o stavbe rozhoduje, prišlo však z ŠOP SR súhlasné stanovisko, podľa ktorého vplyvy na životné prostredie skúmať netreba. "Centrála ŠOP SR paradoxne nevidí žiadne hrozby. V stanovisku tvrdí, že nedôjde k zničeniu biotopov a chránené druhy nebudú rušené," konštatoval Baláž, podľa ktorého preto Správa NP nebola účastníkom konania. 

 

img


Poslanec Hrnčiar sa v septembri na svojom facebookovom profile vyjadril, že rekonštrukcia a prístavba chaty a jej prevádzka nebude mať zhoršujúci vplyv na životné prostredie. "Návrh neuvažuje s navýšením návštevnosti územia, len s dobudovaním potrebných kapacít a služieb," vyhlásil Hrnčiar. Tvrdí, že celú "kauzu" vytvoril riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš, ktorý je podľa neho kandidátom strany Spolu na riaditeľa ŠOP SR.

 

 

Vyjadrenie Ministerstva životného prostredia
"Pred pár týždňami ministerstvo akceptovalo podnet v danej veci, na základe čoho prebieha príslušné konanie. No tak ako pri iných, ani pri tomto nemožno rozhodnutie predikovať, ovplyvňovať či ho spolitizovávať," uvádza vo svojom stanovisku. Spresňuje, že postup v podobných prípadoch býva iný, než tvrdia poslanci OĽaNO, menovite tieňový minister životného prostredia Ján Budaj, tieňový minister dopravy Ján Marosz a predseda poslaneckého klubu Eduard Heger.

 

img


"Pre korektnosť však treba upresniť niektoré tvrdenia. So žiadosťou o stanovisko sa na Štátnu ochranu prírody SR (ŠOP SR) neobrátil pán Hrnčiar, ale príslušný okresný úrad, ktorý v danej veci rozhodol. ŠOP SR nerozhodla od stola, prebehla klasická terénna obhliadka, tak ako v podobných situáciách," dodáva MŽP.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies