Premotivovanosť škodí: Šťastie dosiahneme až vtedy, keď sa naučíme prijať negatívne pocity

NETKY.SK • 29 Január 2018, 11:00 • 2 min
Premotivovanosť škodí: Šťastie dosiahneme až vtedy, keď sa naučíme prijať negatívne pocity

Vedecká štúdia ukázala, že ak chceme v živote nájsť šťastie a stabilitu, musíme sa naučiť prijať aj smútok.

slovakia

left justify in out

Súčasná doba a spôsob, akým žijeme môže byť pre mnohých mimoriadne stresujúci. Dennodenne pracujeme vo vysokom nasadení a tempe, ktoré často nezvládame. Je teda prirodzené, že v dôsledku únavy a nezdarov prichádzajú aj negatívne pocity ako smútok, sklamanie či úzkosť. Čoraz častejšie sa však v tejto súvislosti objavujú nové filozofie presadzované mnohými osobnosťami a takzvanými motivačnými speakrami, ktoré hovoria, že negativitu si vôbec nemáme pripúšťať k telu a všetko, čo nie je pozitívne treba vytesniť nielen z mysle, ale aj zo života. Ale je to vôbec možné? A nakoľko to má želaný efekt?

 

Štúdia, ktorú nedávno realizovala Kalifornská univerzita ukázala, že práve násilné potláčanie negatívnych pocitov sa podpisuje na zhoršovaní psychického zdravia jednotlivca. Výskum prebiehal v spolupráci s 1300 dospelými ľuďmi, ktorí sa podrobili laboratórnym testom a viedli si denníky. Tí, ktorí nechali smútok či sklamanie prirodzene plynúť boli po šiestich mesiacoch psychicky oveľa vyrovnanejší a zažívali menej nepríjemných pocitov než tí, ktorí mali neustále snahu sa negativite vyhýbať.

 

Odborníci doposiaľ nezistili presné príčiny toho, prečo to tak je, no autorka výskumu Iris Maussová sa domnieva, že prílišné zameriavanie sa na hodnotenie emócií vo všeobecnosti prispieva k zhoršovaniu negatívneho postoja. Platí teda staré známe pravidlo, že všetkého veľa škodí.

 

Vždy je teda lepšie ujasniť si, na čom reálne sme a tento fakt prijať, než ho zastierať a tváriť sa, že problémy vlastne vôbec nie sú. Oni tu totiž sú, vždy boli a aj budú. Je to ale absolútne prirodzená súčasť života a tak sa na to aj treba pozerať. A hneď nám bude ľahšie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies