Premiéru filmu 360 uviedli slovenské herečky bez Judea Lawa

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 06:33 • 2 min
 Premiéru filmu 360 uviedli slovenské herečky bez Judea Lawa

Premiéru filmu 360 uviedli slovenské herečky bez Judea Lawa - Kultúra Slovenské herečky Lucia Siposová a Gabriela Marcinková v pondelok večer v Trenčianskych Tepliciach osobne uviedli očakávaný film brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa 360. Snímku, v

slovakia

left justify in out

img

Slovenské herečky Lucia Siposová a Gabriela Marcinková v pondelok večer v Trenčianskych Tepliciach osobne uviedli očakávaný film brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa 360. Snímku, v ktorej si Slovenky zahrali po boku hviezd ako Jude Law, Rachel Weisz či Anthony Hopkins, zatiaľ premietali len na festivaloch v Toronte a Londýne a diváci na Slovensku si ju mohli po prvý raz pozrieť práve na Art Film Feste. „Teraz som prvýkrát aj nervózna a chcela by som povedať, že budete prví ľudia na Slovensku, čo uvidia moje prsia,“ zažartovala krátko pred premietaním Siposová, ktorá si vo filme zahrala bratislavskú prostitútku. Režisér Meirelles, známy filmami nominovanými na Oscara ako Mesto bohov (2002) či Nepohodlný (2005), trval na tom, že na postavy slovenských sestier chce len Slovenky, a tak si na uzavretom kastingu v Prahe vybral práve Siposovú a Marcinkovú.

Herečky si vo filme zahrali sestry z chudobnej rodiny, ktoré túžia po lepšom živote. Postava, ktorú stvárnila Lucia, sa rozhodla, že bude nejaký čas prostitútkou. Dievčatá majú v mozaikovo tvarovanom filme s motívmi zrady, nerovnosti a snahy o vybočenie z rutiny rovnaký priestor ako ostatné svetové hviezdy, ktoré na slovenskej premiére z pochopiteľných dôvodov chýbali. Na pľaci sa však v spoločnej scéne stretla len Lucia s Judeom. „Scénku s Judeom mi dali hneď prvý natáčací deň. Bola som veľmi vystresovaná, aké to bude, ale Jude bol zlatý. Mali sme skúšku, na ktorú prišiel v teplákoch,“ zaspomínala Lucia Siposová, ktorá si pochvaľovala aj prácu s brazílskym režisérom. „Bez ohľadu na to, akí herci sú tam, režisér udáva atmosféru, tempo. Ak príde človek, ktorý sa ku každému správa rovnako, nikoho nepovyšuje ani neponižuje, tak to proste ide. Nemala som pocit, že som menej ako Jude Law - všetci sme si boli rovní, všetci sme mali svoju rolu a prácu, ktorú sme si urobili a Jude bol veľmi príjemný. Asi to musí byť pre neho divné, keď sa každý na neho zbožne pozerá a každý sa s ním chce rozprávať a poprípade aj vyspať - tak sa asi človek nevie správať úplne najprirodzenejšie. Bol taký normálny, nedostali sme sa však do užšieho rozhovoru a kontaktu,“ dodala herečka.

Scenár filmu, ktorý pochádza z pera Petera Morgana, obe herečky ihneď zaujal. Gabriela Marcinková, ktorá si vo filme zahrala Luciinu sestru, si názov filmu vysvetlila takto: „360 ako 360 stupňov, kruh, niečo, čo sa začne a uzavrie, tak, ako to môžeme vnímať občas v živote - je to celé jeden kolobeh.“ Lucia Siposová, ktorá je aj autorkou scenára slovenskej filmovej novinky Tigre v meste, si text nechala uložený v počítači, aby sa k nemu ešte mohla vrátiť. „Veľmi sa mi páčila myšlienka spojenia sveta a ukázania malosti našej zemegule, že všetci prežívame podobné veci kdekoľvek sa nachádzame. Keď som to prvýkrát čítala, tak som premýšľala, či to nie je také klišé videnia bratislavských dievčat vo Viedni, ale scenár bol napísaný výborne a som vďačná, že dal roly dvom slovenským dievčatám - to sa nestáva tak často,“ uviedla.

V úlohe prostitútky sa Siposová nevyhla ani nahým scénam, aj napriek tomu si prácu v európskej koprodukcii pochvaľovala. „Ja som vychovaná na česko-slovenských filmoch, kde som už mala podobné scény v Hlídačovi. Tam sa so mnou nikto nekašlal, naopak, ešte si zo mňa uťahovali. Tu prišli dva dni predtým a psychicky ma na to pripravovali. Išlo to úplne hladko,“ uviedla herečka, ktorá zároveň dodala, že celé scény si niekoľko dní vopred nacvičili oblečení a v čase nakrúcania intímnych scén boli na pľaci len piati ľudia. „Bohužiaľ som tam musela byť nahá, ale bola to moja obľúbená scéna filmu, ktorú som si herecky užila,“ uviedla Siposová.

Európska koprodukcia a uvedenie na svetových festivaloch sa postaralo aj o pokračovanie úspechu Gabriely Marcinkovej vo svete. Mladú herečku po premiére tohto filmu oslovil londýnsky agent, vďaka ktorému si neskôr zahrala vedľajšiu úlohu vo filme Byzantium oscarového režiséra Neila Jordana. Siposová sa zatiaľ venovala písaniu scenára. „Kým príde nová herecká ponuka, chcela by som tvoriť, tak dúfam, že ma nebude múza opúšťať,“ uviedla autorka knihy Hello. My name is Anča Pagáčová a scenára Tigre v meste. Obe herečky zároveň vyjadrili nádej, že snímka 360 im otvorí dvere k ďalšej medzinárodnej spolupráci.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies