Premiér vyzýva krajiny EÚ, vrátane Slovenska, na uznanie nezávislosti

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 12:53 • 2 min
Premiér vyzýva krajiny EÚ, vrátane Slovenska, na uznanie nezávislosti

Premiér vyzýva krajiny EÚ, vrátane Slovenska, na uznanie nezávislosti

slovakia

left justify in out

img

Neuznanie nezávislosti Kosova zo strany piatich členských krajín EÚ napriek stanovisku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) je nespravodlivé a je v rozpore s medzinárodným právom, vyhlásil kosovský premiér Hashim Thaci v stredajšom rozhovore pre britský denník The Times.
      Thaci (42) zároveň vyzval Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko, aby neodkladne podporili jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova a otvorili cestu pre členstvo Kosova, ako aj Srbska v EÚ.
      Kosovo s väčšinovým moslimským obyvateľstvom a približne 50 percentnou nezamestnanosťou potrebuje možnosť lepšej budúcnosti, uviedol britský konzervatívny denník. "V prípade Kosova počítame s jednotnou Európou," vyhlásil Thaci.
      Ako dodal, Španielsko, Grécko a ďalšie krajiny, ktoré doposiaľ neuznali Kosovo, doteraz čakali na verdikt MSD. "Situácia je teraz už jednoznačná, a neuznanie Kosova nespravodlivo brzdí naše európske vyhliadky," upozornil. Ako dodal, nepočíta s tým, že Srbsko uzná nezávislosť Kosova ešte pred Gréckom a Španielskom.
      S výzvou Thaciho vyjadril súhlas aj britský minister zahraničných vecí William Hague. Podľa neho fungovalo Kosovo počas uplynulých dvoch rokov ako nezávislý štát, preto Hague nabádal krajiny, ktoré ho doposiaľ neuznali, aby zmenili svoje stanovisko.
      Ako ďalej uviedol Thaci pre The Times, ubezpečil washingtonských a bruselských priateľov Kosova, že vybudujú demokratický štát, založený na vláde zákona, ktorý nebude tolerovať korupciu, ani organizovaný zločin.
      Britský denník v článku upozornil, že Kosovo musí bojovať s rozmáhajúcou sa korupciou a praním špinavých peňazí. V ilegálnom obchode s palivom, cigaretami a potravinami sa stratili milióny eur a v Prištine sa množia nelegálne postavené budovy ako huby po daždi, upozornil The Times.
      Thaci zároveň zdôraznil, že násilie, ktorého bol v rámci ozbrojených zrážok podľa mnohých správ súčasťou, už patrí minulosti. "Preto sme bojovali, lebo to bolo potrebné. Nie preto, že by sme chceli. Chcel som slobodu pre ľudí a pre krajinu. Preto som vyhlásil nezávislosť Kosova, lebo to bola vôľa verejnosti, a mali sme na to právo," povedal. Ako dodal, v Kosove sa navždy skončilo násilie a čaká naň už iba mier, stabilita, rozvoj a integrácia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies