Premiér Pakistanu podporuje mierové rokovania s Talibanom

NETKY.SK • 30 November 2013, 14:20 • 2 min
 Premiér Pakistanu podporuje mierové rokovania s Talibanom

KÁBUL - Pakistan bude podporovať snahy afganskej vlády o dosiahnutie prímeria s militantným hnutím Taliban.

slovakia

left justify in out

Pakistan bude podporovať snahy afganskej vlády o dosiahnutie prímeria s militantným hnutím Taliban. Po stretnutí s afganským prezidentom Hámidom Karzajom v Kábule to v sobotu vyhlásil pakistanský premiér Naváz Šaríf. Novinárom povedal, že politická dohoda s Talibanom je kľúčom k udržateľnému mieru po odchode medzinárodných jednotiek z Afganistanu v roku 2014. "Vyzývam všetky strany, aby sa chopili príležitosti a spojili sa v mierovom úsilí," vyhlásil Šaríf, ktorý sa ujal funkcie v máji tohto roku. Pakistan podľa neho poskytne v týchto snahách všetku potrebnú pomoc. Karzaj ocenil rozvoj vzájomných vzťahov od nástupu Šarífa na post. Afganistan sa predtým sťažoval na nedostatok spolupráce zo strany Pakistanu, ktorý považuje za útočisko Talibanu.

Šaríf pripomenul, že pakistanské úrady v septembri v záujme mierových rozhovorov prepustili z väzenia jedného z lídrov Talibanu mulla Baradára, ktorého mnohí považujú za kľúčovú postavu na odštartovanie mierových rokovaní. Pakistanský premiér sa má v Afganistane stretnúť aj s Vysokou mierovou radou, ktorej úlohou je vyjednať mier s Talibanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies