PREMIÉR: Naštartovali sme proces boja proti daňovým podvodom

NETKY.SK • 1 Jún 2012, 07:11 • 2 min
PREMIÉR: Naštartovali sme proces boja proti daňovým podvodom

PREMIÉR Naštartovali sme proces boja proti daňovým podvodom - Slovensko Slovensko stráca ročne na daňových únikoch 2,3 miliardy eur. V akčnom pláne boja proti týmto podvodom na roky 2012 až 2016 chce túto stratu znížiť a pokúsiť sa dostať do štátnej pokla

slovakia

left justify in out

img

Slovensko stráca ročne na daňových únikoch 2,3 miliardy eur. V akčnom pláne boja proti týmto podvodom na roky 2012 až 2016 chce túto stratu znížiť a pokúsiť sa dostať do štátnej pokladnice v nasledujúcom období 1,1 miliardy eur, a to napríklad zvýšením zodpovednosti osôb či zavedením novej skutkovej podstaty daňových trestných činov.
      Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je vo vláde "veľká vôľa" na boj proti daňovým podvodom. "Naštartovali sme ten proces, dáme do toho všetko. Ak bude treba, musíme zainvestovať aj do daňových úradov," vyhlásil po dnešnom rokovaní kabinetu, ktorá akčný plán schválila. Schválením návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) bola podľa Fica naplnená prvá z jeho troch fáz, a to predloženie legislatívnych návrhov z oblasti obchodného, daňového a trestného práva.
      Na únikoch sa podľa rezortu financií podieľajú prevažne spoločnosti s ručením obmedzeným. "Najmä tie, ktoré sídlia na fiktívnych či virtuálnych adresách, ich štatutárnym orgánom je jedna osoba (biely kôň), ktorá so správcom dane nekomunikuje, a ktorá obchodné aktivity len papierovo deklaruje, pričom ich skutočne nerealizuje," vysvetľuje.
      Opatrenia sa tak budú zameriavať najmä na túto oblasť. Od októbra tohto roka sa má zaviesť povinnosť skladať finančnú zábezpeku rizikovými osobami pri registrácii dane z pridanej hodnoty (DPH), či znížiť hranica obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie pri tejto dani. Platiť má aj sprísnenie trestných sadzieb pri spáchaní daňových trestných činov a zrušenie trestnosti pri škode malého rozsahu do 2660 eur.
      V nasledujúcich dvoch rokoch má dôjsť k zavedeniu špecializácie súdov v oblasti daňovej trestnej činnosti, zavedeniu právnej zodpovednosti právnických osôb i zavedenie povinnosti bezhotovostnej platby v obchodnom styku nad limit 10.000 eur. Po novom sa má zaviesť aj povinný rating daňových subjektov, jeho povinné uvádzanie na dokladoch a zriadenie insolvenčného registra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies