Premiér Erdogan predstavil Turecko ako vzor pre Arabov

NETKY.SK • 14 September 2011, 17:08 • 2 min
Premiér Erdogan predstavil Turecko ako vzor pre Arabov

Premiér Erdogan predstavil Turecko ako vzor pre Arabov - Politika Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan povedal v utorok v egyptskej Káhire arabským lídrom, že ľudové povstania v ich krajinách sú svetlom nádeje pre všetkých utláčaných a vyzval ich na prija

slovakia

left justify in out

img

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan povedal v utorok v egyptskej Káhire arabským lídrom, že ľudové povstania v ich krajinách sú "svetlom nádeje" pre všetkých utláčaných a vyzval ich na prijatie demokracie. Svoju krajinu pritom predstavil ako vzor pre arabský svet, zmietajúci sa v nepokojoch.
"Demokracia a sloboda sú vaším základným právom, tak ako chlieb a voda, bratia moji," uviedol Erdogan v Káhire. Tá sa stala jeho prvou zastávkou na turné po troch arabských krajinách, kde revolúcie počas takzvanej arabskej jari zvrhli arabských diktátorov vrátane egyptského bývalého prezidenta Husního Mubaraka.
"Posolstvo slobody šíriace sa z (káhirského) námestia Tahrír sa stalo svetlom nádeje pre všetkých utlačovaných v Tripolise, Damasku a Saná," povedal Erdogan nadšenému publiku zhromaždenému v budove opery v egyptskom hlavnom meste.
Erdogana, ktorý si získal uznanie po celom arabskom svete vďaka svojej silnejúcej kritike Izraela, niekoľkokrát prerušili standing ovation a pokriky "Erdogan! Erdogan!" Politik je čoraz viac vnímaný ako regionálny líder a Egypťania ho prijali ako hrdinu.
Turecký premiér, ktorého cesta do Egypta, Tuniska a Líbye je zameraná na posilnenie vplyvu Turecka v meniacom sa regióne, vyhlásil, že arabskí lídri by mali "zmenu riadiť, a nie ju odmietať".
"Vlády musia dostať legitimitu z vôle ľudu. Inak sú nelegitímni, toto je podstata tureckej politiky v regióne," vysvetlil.
Erdogan kritizoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, bývalého spojenca, ktorý čelí medzinárodnému odmietaniu za krvavé zásahy proti prodemokratickým protestujúcim.
"Nikto nemôže byť priateľom vlády, alebo jej veriť, ak páli guľky do svojho ľudu a útočí na vlastné mestá tankami," zdôraznil Erdogan, ale nevyzval priamo Asada na odstúpenie.
"Vodca, ktorý zabíja svoj vlastný ľud, stratil legitimitu," uviedol turecký premiér. 
Turecko sa stalo politickou veľmocou na Blízkom východe vďaka svojej rýchlo sa rozvíjajúcej ekonomike a schopnosti udržať v rovnováhe demokraciu a islam. V Turecku exituje sekulárna demokracia a vládne tam politická strana opierajúca sa o islam.
Erdogan prišiel do Egypta s množstvom predstaviteľov, aby podpísali zmluvy o spolupráci.

zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies