Prehrali sme vlastencom minútu pred koncom. To bolí viac ako sporné vylúčenie

NETKY.SK • 5 Október 2017, 22:48 • 2 min
Prehrali sme vlastencom minútu pred koncom. To bolí viac ako sporné vylúčenie

GLASGOW - Ani fantastický výkon brankára Dúbravku nakoniec bod našim nepriniesol. Pod prehru sa výraznou mierou podieľalo sporné vylúčenie Róberta Maka už v prvej polovici prvého polčasu. Slovenskí futbalisti hrali obetavo, paradoxne lepšie o jedného menej ako dovtedy, nakoniec však o ich prehre rozhodol vlastný gól Škrtela minútu pred koncom riadneho hracieho času. Postup do baráže tak už nemáme vo vlastných rukách, pomôcť nám musia Slovinci.

slovakia

left justify in out

Slovenská futbalová reprezentácia podľahla vo štvrtkovom stretnutí 9. kola F-skupiny kvalifikácie MS 2018 domácemu Škótsku 0:1. Zverenci Jána Kozáka dohrávali v glasgowskom Hampden Parku už od 23. minúty bez vylúčeného Róberta Maka, ktorý videl červenú kartu po druhej žltej. Jediný gól inkasovali v predposlednej minúte riadneho hracieho času od striedajúceho Chrisa Martina.

 

Škótsko sa víťazstvom dostalo o dva body pred Slovensko a v záverečnom zápase na pôde Slovinka bude mať vo vlastných rukách rozuzlenie boja o druhú priečku, ktorá ponúka šancu na účasť v baráži. Slovensko privíta Maltu v nedeľu od 18.00 h v Trnave.

 

Kozák sa v bránke rozhodol pre Dúbravku, Greguš dostal príležitosť vedľa Lobotku a Kucka sa zaradil do ofenzívnejšieho tria stredu poľa k Hamšíkovi a Makovi. Na lavičke zostali Kozáčik, Weiss či Duda. Spočiatku ani jedno z mužstiev nenadobudlo prevahu, Škóti mali prvý náznak šance v 8. minúte, center Bannana z priameho kopu bol pridlhý. Domáci pokračovali v aktivite a nenechávali Slovákov dýchať, darilo sa im získavať lopty. Jednu vybojovali aj v 13. minúte po zlom odkope Dúbravku v ťažkej pozícii, ale nevyťažili nič. Bannan neskôr uspel v osobnom súboji, pramenil tak dlhý pobyt Škótska na polovici Slovenska podporený viacerými štandardnými situáciami. Po jednej z nich nasledoval center a prvá veľká možnosť, Dúbravka sa zaskvel proti hlavičke Morrisona. Slováci sa potom vymanili a začali sa ukazovať aj pred škótskym brankárom Gordonom, ktorý nepôsobil najistejšie. Mak si ho chcel obhodiť a spadol v šestnástke, hlavný rozhodca Mažič mu v 23. minúte ukázal druhú žltú a červenú kartu. Škótov to opätovne vyburcovalo, Ďurica musel odvrátiť nebezpečný center, ktorých v úvodnom dejstva putovalo do pokutového územia Slovenska neúrekom. Slováci vedeli v závere polčasu držať loptu aj v desiatich. Lobotka sa predral dopredu, narazil si s Nemcom, ale domáca defenzíva ho zastavila tesne pred zakončením. Škótsko bolo ešte raz kúsok od otváracieho zásahu, Dúbravka ďalším náročným zákrokom vytesnil technickú strelu Griffithsa ľavačkou, do kabín sa jeho veľkou zásluhou išlo za bezgólového stavu.

 

Griffiths sa krátko po zmene strán objavil v ďalšej šanci, Dúbravka mal tentoraz s jeho hlavičkou omnoho menšie starosti. V druhom polčase bola hra otvorenejšia na oboch stranách. Lobotka, ktorý sa presunul na ľavé krídlo, vystrelil prudko, no do miest, kde bol nachystaný Gordon. Škóti trestuhodne postrácali lopty a ponúkli hosťom rýchle protiútoky. Pri jednom z nich Hamšík vysunul Kucku, ktorého strelu vyrazil Gordon. Jeho brankársky náprotivok Dúbravka sa po hodine hry predviedol aj do tretice, keď zneškodnil na roh nebezpečný pokus Griffithsa. Slováci sa prezentovali peknou kombináciou, keď Greguš našiel Hamšíka, ktorý efektne posunul loptu na Nemca, ten ju však zle spracoval a pripravil sa o možnosť zakončiť. Útoky sa prelievali, nasledovala pasáž Škótska so zblokovanou strelou Bannana a vzápätí brvnom, ktoré trafil striedajúci Martin, keď už bol Dúbravka prekonaný. Slováci prečkali aj tento nápor, ale onedlho prišiel ešte väčší. V 74. minúte najprv opäť zazvonilo brvno za Dúbravkom po priamom kope Griffithsa a vzápätí slovenský brankár zlikvidoval obrovskú príležitosť Morrisona. Potom potiahol po ľavom kraji Robertson a Slováci na čele s Dúbravkom hasili pred Martinom, gól znova visel na vlásku. Chvíľku odpočinku do poslednej desaťminútovky doprialo viacnásobné striedanie, Kozák využil všetky tri zmeny naraz, na ihrisko vybehli Weiss, Duda aj Gyömbér. Slováci však dlhotrvajúcemu tlaku neodolali, Martinovu strelu si do vlastnej siete zrazil Škrtel.

 

F-skupina:

 

Škótsko - Slovensko 1:0 (0:0)

 

Gól: 89. Martin. ŽK: Morrison - Mak, Kucka, Hamšík, ČK: 23. Mak (Slovensko) po 2. ŽK, rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.).

 

Zostavy a striedania:

Škótsko: Gordon - Tierney (82. Anya), Berra, Mulgrew, Robertson - Fletcher (79. McArthur), Morrison - Forrest (61. Martin), Bannan, Phillips - Griffiths

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Greguš, Lobotka - Kucka (80. Gyömbér), Hamšík (79. Duda), Mak - Nemec (79. Weiss)

 

Futbalisti Nemecka a Anglicka postúpili vo štvrtok na MS 2018 do Ruska. Úradujúci nemeckí majstri sveta vyhrali v C-skupine v Belfaste nad Severným Írskom 3:1, keď im na postup stačil aj bod. Angličania v "slovenskej" F-skupine v londýnskom Wembley zvíťazili nad Slovinskom 1:0, rozhodol o tom v 90.+4 minúte Harry Kane.

 

Nemci a Angličania sa pridali k osmičke už známych účastníkov budúcoročného šampionátu, ktorými boli Rusko ako organizátor s automatickou účasťou, resp. Belgicko, Brazília, Mexiko, Japonsko, Irán, Kórejská republika a Saudská Arábia.

 

Angličania vo Wembley v prvom bezgólovom polčase viac držali loptu, no žiadny veľký tlak si nevypracovali. Zverenci kouča Garetha Southgatea mohli otvoriť skóre v 63. minúte, Marcus Rashford v brejku preloboval brankára Jana Oblaka, ale ešte pred bránkovou čiarou odkopol Bojan Jokič. O pár okamihov Boštjan Cesar v poslednej chvíli odvrátil strelu Raheema Sterlinga smerujúcu do brány. O výhre a postupe Anglicka napokon rozhodol v 90.+4 minúte útočník domácich Harry Kane.

V ďalšom zápase F-skupiny Malta doma remizovala s Litvou 1:1. Nádej na prvú výhru dal outsiderovi skupiny gól Andreia Aegiusa v 23. minúte. Ten z veľkej diaľky trafil perfektne k pravej tyčke. V 53. minúte však vyrovnal Vykintas Slivka.

 

Futbalisti Poľska urobili vo štvrtok dôležitý krok k priamemu postupu na MS 2018 v Rusku aj vďaka hetriku útočníka Roberta Lewandowského. V E-skupine zvíťazili v Jerevane nad domácim Arménskom vysoko 6:1 v predposlednom 9. kole európskej kvalifikácie a sú lídri tabuľky s 22 bodmi. V prípade, že by sa vo večernom stretnutí v Podgorici medzi domácou Čiernou Horou a Dánskom zrodila remíza, Poliaci by majli účasť na budúcoročnom "mundiale" istú. To sa však nestalo, Dáni vyhrali 1:0 a na konte majú 19 bodov. V poslednom 10. kole doma hostia v nedeľu 8. októbra Rumunsko.

 

Poliaci viedli v 25. minúte už 3:0, keď v 2. minúte otvoril skóre Kamil Grosicki a dva ďalšie góly pridal kanonier Robert Lewandowski. V prebiehajúcej kvalifikácii to boli jeho góly s číslom 13 a 14, čím si zväčšil konto v najcennejšom drese na 49 gólov. Útočník Bayernu Mníchov nimi prekonal krajana Włodzimierza Lubaňského a stal sa tak najlepším strelcom v dejinách poľskej reprezentácie. V druhom polčase dal štvrtý gól hostí gól Jakub Blaszczykowski, Lewandowski zavŕšil hetrik jubilejným 50. gólom v reprezentačnom drese a konečné skóre stanovil Rafal Wolski v 90. minúte. Poliaci získali istotu, že v skupine neskončia horšie ako na 2. mieste. V záverečnom kole sa zverenci trénera Adama Nawalku stretnú vo Varšave s Čiernou Horou v nedeľu 8. októbra. V poslednom súboji E-skupiny vyhrali Rumuni doma nad Kazachstanom 3:1.

 

V C-skupine v Baku domáci Azerbajdžan bojoval s Českom o 3. miesto v tabuľke v súboji tímov, ktoré už stratili šancu na postup. Hostí dostal do vedenia v 35. minúte Jan Kopic, domáci v druhom polčase vyrovnali z penalty. Víťazstvo Česka zariadil hlavičkou v 66. minúte Antonín Barák. Pred Azerbajdžan sa dostalo aj Nórsko, ktoré v Serravalle prevalcovalo domáce San Maríno 8:0.

 

Nemci v Severnom Írsku otvorili skóre už v 2. minúte vďaka Sebastianovi Rudymu a v 21. minúte zvýšil Sandro Wagner. V druhom dejstve dal na 3:0 Joshua Kimmich a domáci v nadstavenom čase strelili čestný gól. Zverenci trénera Joachima Löwa tak už môžu kupovať letenky do Ruska, kde v tomto roku vyhrali aj Pohár Konfederácií FIFA.

 

9. kolo európskej kvalifikácie MS 2018:

F-skupina:

Londýn

Anglicko - Slovinsko 1:0 (0:0)

Gól: 90.+4 Kane, ŽK: Stones - Krhin, Mevlja, Rotman, Struna, Birsa, rozhodoval: Zwayer (Nem.)

zostavy a striedania:

Anglicko: Hart – Walker, Stones, Cahill, Bertrand – Henderson, Dier – Oxlade-Chamberlain (64. Lingard, Sterling (86. Keane), Rashford – Kane

Slovinsko: Oblak – Struna, Mevlja, Cesar, Jokič – Rotman (79. Matavž), Krhin – Bezjak (72. Repas), Iličič, Verbič – Šporar (55. Birsa)

Ta'Qali

Malta - Litva 1:1 (1:0)

Góly: 23. Agius - 53. Slivka, ŽK: Muscat - Kuklys, Girdvainis, rozhodoval: Hovhannisjan (Arm.)

zostavy a striedania:

Malta: Hogg – Camilleri, S. Borg, Muscat, J. Zerafa - Pisani, P. Fenech (90.+2 Attard), Agius, Gambin (48. C. Borg) - Schembri (46. Failla), Effiong

Litva: Zubas – Vaitkunas, Girdvainis, Mikuckis, Andriuškevičius – Kuklys, Matulevičius (80. Spalvis), Slivka – Černych, Valskis (46. Papsys), Novikovas

 

tabuľka:

1. Anglicko 9 7 2 0 17:3 23*

2. Škótsko 9 5 2 2 15:10 17

3. SR 9 5 0 4 14:7 15

4. Slovinsko 9 4 2 3 10:5 14

5. Litva 9 1 3 5 7:19 6

6. Malta 9 0 1 8 3:22 1

* - postup na MS

 

C-skupina:

Baku

Azerbajdžan - Česko 1:2 (0:1)

Góly: 55. Ismajlov (z 11 m) - 35. Kopic, 66. Barák, rozhodoval: Millot (Fr.)

Serravalle

San Maríno - Nórsko 0:8 (0:4)

Góly: 40., 48. a 69. Elyounoussi, 15. a 17. King (z 11 m), 8. Henriksen, 59. Selnaes, 87. Linnes, rozhodoval Dallas (Škót.)

Belfast

Severné Írsko - Nemecko 1:3 (0:2)

Góly: 90.+3 Magennis - 2. Rudy, 21. Wagner, 86. Kimmich, rozhodoval: Makkelie (Hol.)

 

1. Nemecko 9 9 0 0 38:3 27*

2. Severné Írsko 9 6 1 2 17:5 19

3. Česko 9 3 3 3 12:10 12

4. Nórsko 9 3 1 5 16:16 10

5. Azerbajdžan 9 3 1 5 9:14 10

6. San Maríno 9 0 0 9 2:46 0

* - postup na MS

 

E-skupina:

Jerevan

Arménsko - Poľsko 1:6 (1:3)

Góly: 39. Hambartsumjan - 18., 25. a 64. Lewandowski, 2. Grosicki, 58. Blaszczykowski, 90. Wolski, rozhodoval: Jug (Slov.)

Podgorica

Čierna Hora - Dánsko 0:1 (0:1)

Góly: 16. Eriksen, rozhodoval: Kuipers (Hol.)

Ploješť

Rumunsko - Kazachstan 3:1 (2:0)

Góly: 33. a 37. Dudescu (druhý z 11 m), 73. Keserü - 82. Turysbek, rozhodoval: Schärer (Švaj.)

 

1. Poľsko 9 7 1 1 24:12 22

2. Dánsko 9 6 1 2 19:7 19

3. Čierna Hora 9 5 1 3 18:8 16

4. Rumunsko 9 3 3 3 11:9 12

5. Arménsko 9 2 0 7 9:25 6

6. Kazachstan 9 0 2 7 5:25 2

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies