Predstaviteľ OBSE: Prímerie na Ukrajine takmer neexistuje

NETKY.SK • 13 November 2014, 10:04 • 2 min
Predstaviteľ OBSE: Prímerie na Ukrajine takmer neexistuje

VIEDEŇ - Prímerie na Ukrajine sa takmer nedodržiava, konštatoval dnes v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk.

slovakia

left justify in out

Na prímerí na východnej Ukrajine, ktoré monitoruje misia OBSE, sa bojujúce strany dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku. Predchádzali tomu týždne bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. 

 

Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiavalo, aj keď dochádzalo k lokálnym incidentom. "V súčasnosti však ťažko hovoriť o prímerí," upozornil Prokopčuk. Dodal, že od podpísania minského protokolu o zastavení paľby militantné skupiny prímerie narušili viac ako 2400-krát. O život pri tom prišlo vyše 100 ukrajinských vojakov a desiatky civilistov, spresnil.

 

Dohoda o prímerí sa porušuje prakticky denno-denne, pričom tento trend má stúpajúcu tendenciu od volieb z 2. novembra, ktoré usporiadali vedenia oboch samozvaných republík vyhlásených v Doneckej a Luhanskej oblasti a ktoré vláda v Kyjeve i Západ považujú za nelegitímne. Voliči v oboch "ľudových republikách" - Doneckej a Luhanskej - vo voľbách volili najvyššieho predstaviteľa a poslancov "parlamentov".

 

Prokopčuk súčasne vyhlásil, že ukrajinské vládne jednotky rešpektujú dohodu o prímerí v súlade s rozkazom, ktorý dostali. "Ale ak na nich útočia, reagujú," spresnil Prokopčuk.

 

Podľa ukrajinskej agentúry UNIAN boli pozície ukrajinskej armády za posledných 24 hodín až 44-krát terčom útokov protivníka. O život prišli štyria vládni vojaci a ďalších 18 utrpelo zranenia. Tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktorá od jari prebieha v oblasti Donbasu, dnes na svojej facebookovej stránke spresnila, že vládne jednotky majú pod kontrolou donecké letisko i juh zóny ATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies