Predsedníčka EÚ: Ukrajinci dnes kladú svoje životy za slobodu Európanov

NETKY.SK • 22 August 2022, 16:01 • 2 min
Predsedníčka EÚ: Ukrajinci dnes kladú svoje životy za slobodu Európanov

BRUSEL - Mier v Európe nemožno považovať za samozrejmosť, čoho dôkazom je aj súčasná vojenská agresia Ruska voči Ukrajine. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Európskej komisie to vyhlásila v súvislosti so zajtrajším Celoerópskym dňom spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

Hlavným zmyslom dňa spomienky na obete stalinizmu a nacizmu, ktorý si Európa pripomína 23. augusta, je zachovať spomienku na tých, ktorí trpeli v rukách totalitných a autoritárskych režimov v Európe, a vzdať hold tým, ktorí bojovali za lepšiu budúcnosť. Prvýkrát si tento deň obyvatelia európskeho kontinentu pripomenuli v roku 2009.

 

obrazok

 

„Dňa 23. augusta si uctievame pamiatku obetí totalitných a autoritárskych režimov v Európe a mimo nej. V deň 83. výročia podpísania paktu Ribbentrop – Molotov má tento dátum mimoriadny význam. Tento rok Putin priniesol hrôzy vojny späť do Európy spolu s pripomenutím, že mier nemožno považovať za samozrejmosť," uviedla von der Leyenová vo svojom vyhlásení.


Podľa jej slov bolestivá spomienka na minulosť nie je len „spomienkou vzdialenou", ale nachádza ozvenu v nezákonnej a neopodstatnenej vojne Ruska proti Ukrajine.

Šéfka exekutívy EÚ spresnila, že sa treba inšpirovať odvahou tých, ktorí sa v minulosti postavili nespravodlivosti, a vyjadriť úctu a podporu mnohým mužom a ženám, ktorí sú dnes nútení urobiť to znova.

 

img


Ukrajinský ľud kladie svoje životy za ochranu hodnôt, na ktorých je postavená Európska únia. Dnes viac ako kedykoľvek predtým stojíme jednotne proti ruskej štátom riadenej propagande, ktorá prekrúca dejiny, šíri konšpirácie a trestá tých, ktorí sú proti," opísala situáciu von der Leyenová. 

 

Šéfka EK tiež dodala, že Európska komisia bude odhodlane pokračovať vo svojej práci v boji proti dezinformáciám a zabezpečí, aby sa nezabudlo na tých, ktorí stáli proti totalite.

 

Prečítajte si aj: Rusi získali dôkazy o tom, že Dariu Duginovú zavraždila ukrajinská tajná služba!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies