Predseda EP Schulz sa vyslovil za lepšie vzťahy s Iránom

NETKY.SK • 8 November 2015, 09:03 • 2 min
Predseda EP Schulz sa vyslovil za lepšie vzťahy s Iránom

TEHERÁN - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa na návšteve Teheránu vyslovil za zbližovanie s Iránom po uskutočnení dohody o jeho kontroverznom jadrovom programe so svetovými veľmocami.

slovakia

left justify in out

"Chceme využiť túto príležitosť na prekonanie rozporov a posilnenie spoločných záujmov," povedal Schulz. Spoločným záujmom je podľa neho konštruktívna výmena názorov v sýrskej kríze, kde má Irán kľúčovú úlohu, ktorá by mohla viesť k diplomatickému riešeniu, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Kríza v Sýrii bola aj hlavnou témou na stretnutí Schulza s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. "Našťastie je teraz (po dohode o jadrovom programe) viac možností pre konštruktívnu regionálnu spoluprácu medzi EÚ a Iránom," povedal Rúhání. Vzhľadom na hrozbu terorizmu a pokračujúcu utečeneckú krízu v Európe je podľa neho táto spolupráca potrebnejšia než kedykoľvek predtým.

 

Po dohode o iránskom jadrovom programe, dosiahnutej v polovici júla, sa Irán i EP snažia o užšiu spoluprácu. V uplynulých rokoch neboli europoslanci vítanými hosťami v krajine, pretože sa z pohľadu Teheránu príliš zaoberali porušovaním ľudských práv v islamskej republike. Aj Schulz viedol rozhovory so štátnym splnomocnencom pre ľudské práva, ako aj poslancami náboženských menšín. Irán sám seba vníma ako "náboženskú demokraciu" a tvrdí, že kritériá pri otázkach ľudských práv sú v každej krajine odlišné, dodáva DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies