Predseda ABSD: Teroristické podhubie v Európe reálne existuje a hrozí

NETKY.SK • 1 December 2015, 10:29 • 2 min
Predseda ABSD: Teroristické podhubie v Európe reálne existuje a hrozí

BRATISLAVA - Nové technológie kladú nové požiadavky na spravodajské služby, ich technickú vybavenosť a odbornú zdatnosť príslušníkov spravodajských služieb, uviedol dnes na úvod IX. sympózia Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda ABSD Igor Cibula.

slovakia

left justify in out

"Spravodajské služby nevystačia s konzervatívnymi modelmi využívania ľudských zdrojov, ale potrebujú pracovať s nástrojmi digitálneho sveta. Digitálna revolúcia zasiahla do spravodajskej činnosti rovnako radikálne ako do iných ľudských profesií, preto počítajme s tým, že naši protivníci sú v tej sfére rovnocennými partnermi," povedal ďalej Cibula na úvod sympózia, ktoré koná dnes v Bratislave pod názvom Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu.

 

Podľa jeho ďalších slov problematika tohtoročného sympózia je silne akcentovaná tým, čo sa stalo 13. novembra tohto roku v Paríži. "Ako organizátori sympózia nepredvídali sme tieto tragické udalosti, ale tému boja proti medzinárodnému terorizmu sme považovali už dávno predtým za bezprostredne akútnu z hľadiska záujmov spravodajskej komunity, ktorá sa nevenuje len aktuálnemu spoločenskému dianiu, ale aj potenciálnym bezpečnostným rizikám. Zažili sme teroristický útok na parížsku redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, prichádzali znepokojujúce správy o situácii v takzvanom GO-NO-Zones vo Francúzsku a v niektorých ďalších krajinách západnej Európy. Viaceré symptómy pri spravodajskej analýze pomerov na kontinente nasvedčovali tomu, že teroristické podhubie v Európe reálne existuje a hrozí," uviedol Cibula.

 

"Žiada sa zdôrazniť, že svoje základné predstavy o boji proti terorizmu by sme mali prezentovať aj širšej verejnosti, aby chápala zložitosť boja proti terorizmu a nebola vystavená všelijakým zjednodušeným a povrchným predstavám, ktoré prostredníctvom médií servírujú občanom takzvaní bezpečnostní analytici vybraní novinármi," dodal Cibula. Účastníci dnešného sympózia - desiatky bývalých spravodajských dôstojníkov, ako aj predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor diskutujú na témy ako Hrozba terorizmu ako dôsledok neregulovanej migrácie, Verbovanie extrémistických radikálov v Európe, Slovensko v boji proti medzinárodnému terorizmu a Teroristi plánujú útoky k významným moslimským sviatkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies