Predčasné parlamentné voľby v Izraeli budú 17. marca

NETKY.SK • 3 December 2014, 10:27 • 2 min
Predčasné parlamentné voľby v Izraeli budú 17. marca

JERUZALEM - Izraelskí poslanci sa v stredu dohodli, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 17. marca budúceho roku.

slovakia

left justify in out

Izraelský rozhlas informoval, že túto dohodu dosiahli na stretnutí predsedov parlamentných politických frakcií. Celý parlament bude ešte v stredu hlasovať o svojom rozpustení, na ktoré ho vyzval premiér Benjamin Netanjahu. Potvrdil tak, že rozpory v rámci jeho vládnej koalície vo viacerých kľúčových veciach sú neprekonateľné. Kríza sa prehĺbila tento týždeň potom, čo premiér z vlády vyhodil ministra financií Jaira Lapida a ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú.

 

Kríza v izraelskej vláde je spôsobená viacerými spormi vrátane rozpočtu na budúci rok, ale aj politike smerom k Palestínčanom. Najnovšie sa koalícia nevie dohodnúť na otázke podpory legislatívy, ktorá by Izrael vyhlásila za "židovský štát". Práve Livniová bola jedným z najhlasnejších kritikov tohto kroku. 

Nedávny prieskum verejnej mienky zverejnený v nedeľu ľavicovým denníkom Haarec naznačuje, že Netanjahuova popularita síce klesá, stále by ale pravdepodobne voľby vyhral.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies