Pred súd v Turecku predstúpili údajní plánovači istanbulskej fázy prevratu

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 12:26 • 2 min
Pred súd v Turecku predstúpili údajní plánovači istanbulskej fázy prevratu

ISTANBUL - Pred súdom v Istanbule sa dnes začal proces s 23 dôstojníkmi armády, ktorí údajne naplánovali istanbulskú fázu neúspešného pokusu o vojenský prevrat z vlaňajšieho leta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obžalovaní, vrátane šiestich generálov, sú obvinení zo zločinov proti štátu a zodpovedajú sa aj za smrť 89 ľudí, ktorí v meste zomreli počas nepokojov vyvolaných pokusom o prevrat. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im doživotie.

 

Obžalovaným v tomto procese je aj moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorého turecká vláda obviňuje zo zosnovania prevratu. Je súdený v neprítomnosti - podobne ako aj ďalší ôsmi obvinení, ktorí sú na úteku.

 

Súdny proces, ktorý sa začal dnes v Istanbule, je len jedným z desiatok po celom Turecku. Tieto procesy sa vedú proti osobám podozrivým zo sympatií ku Gülenovmu hnutiu alebo z členstva v ňom.

 

Fethullah Gülen žije v dobrovoľnom exile v USA. Turecké vedenie žiada jeho vydanie, aby ho mohlo súdiť za zosnovanie vojenského prevratu a snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta a vlaňajší pokus o vojenský prevrat odsúdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies