Pred slovenským veľvyslanectvom v Maďarsku protestovali extrémisti

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 09:54 • 2 min
Pred slovenským veľvyslanectvom v Maďarsku protestovali extrémisti

BUDAPEŠŤ - Niekoľko stoviek extrémistov pochodovalo dnes pred sídlom Zastupiteľského úradu SR v Budapešti na protest proti Trianonskej mierovej zmluve podpísanej 4. júna 1920. Účastníci pochodu skandovali: "Preč s Trianonom!". Budovu veľvyslanectva obkolesila polícia kovovými zábranami.

slovakia

left justify in out

Tradičný pochod pred niektorými veľvyslanectvami nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla, zorganizovalo Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM). Pridali sa aj sympatizanti opozičnej parlamentnej strany Jobbik a ďalších ultrapravicových organizácií. Niekoľko desiatok účastníkov malo oblečené rovnošaty pripomínajúce uniformy zakázanej maďarskej gardy.

Podľa poslanca za ultrapravicový Jobbik Tamása Gaudi-Nagya revízia mierového diktátu prijatého pred 93 rokmi je nevyhnutná. Ako dodal, trianonskú zmluvu možno vnímať ako pokus o vraždu národa, pri ktorom pošliapali právo maďarského národa na sebaurčenie.

"Nech si nikto nemyslí, že to Maďari nechajú tak," zdôraznil poslanec Jobbiku. Podujatie zabezpečovalo množstvo policajtov. Na trase pochodu, ktorá viedla pred srbské, rumunské a slovenské veľvyslanectvo, boli pripravené aj jednotky rýchleho nasadenia. Zhromaždenie sa skončilo pred slovenským zastupiteľským úradom, kde sa účastníci bez incidentov rozišli. 

Poslanci maďarského parlamentu rozhodli 18. októbra 2010, že výročie Trianonskej mierovej zmluvy bude v Maďarsku pamätným dňom. Výročie si už dnes pripomenuli na mnohých miestach Maďarska i v okolitých krajinách, v ktorých žije maďarská menšina. Zmluvu, ktorá riešila hranice maďarského štátu, jedného z nástupníckych štátov po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon vo Versailles vo Francúzsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies