Pred 65 rokmi Salk oznámil, že objavil vakcínu proti detskej obrne

NETKY.SK • 25 Marec 2018, 11:50 • 2 min
Pred 65 rokmi Salk oznámil, že objavil vakcínu proti detskej obrne

LA JOLLA - V pondelok 26. marca uplynie 65 rokov ako americký virológ, imunológ a detský lekár Jonas Edward Salk oznámil, že objavil vakcínu proti detskej obrne.

slovakia

left justify in out

Detská obrna (paralytická poliomyelitída) sa Spojenými štátmi americkými (USA) výrazne prehnala v roku 1952. Nebezpečným vírusovým ochorením, ktoré mohlo spôsobiť ochrnutie až smrť udusením v dôsledku paralýzy dýchacích svalov, sa vtedy nakazilo viac ako 55.000 detí. Smrteľných bolo približne 3000 prípadov, s vážnymi trvalými následkami ostalo 37 percent obetí tohto zákerného ochorenia.

 

Virológ, imunológ a detský lekár Jonas Edward Salk, narodený 28. októbra 1914 v americkom New Yorku, sa stal doslova národným hrdinom, pretože objavil proti detskej obrne vakcínu, o čom verejnosť informoval 26. marca 1953. Pri práci mu pomohol objav ďalšieho amerického lekára a virológa Thomasa Huckle Wellera, objaviteľa metódy na kultiváciu vírusu poliomyelitídy na humánnych tkanivách v laboratórnych podmienkach. Výskumníci zásobovaní potrebným množstvom kultivácií vírusu mohli v príprave vakcíny rýchlejšie napredovať.

 

Vakcínu doktora Salka v roku 1953 použili v rozsiahlom pokuse, na ktorom sa zúčastnili takmer dva milióny detí. Pokusné očkovanie bolo úspešné, prinieslo očakávané výsledky a ochorenie bolo takmer porazené. Počas rokov 1955 až 1957, keď sa začalo s plošným očkovaním a výskyt ochorenia klesol o 90 percent.

 

Za prácou na očkovacej látke stála Nadácia National Foundation for Infantile Paralysis, neskôr premenovaná na March of Dimes, ktorú v roku 1938 založil 32. americký prezident (1933-1945) Franklin Delano Roosevelt, ktorý ochorenie prekonal v roku 1921, ale nie bez následkov.

 

Jonas Edward Salk si vakcínu nikdy nedal patentovať. Odhaduje sa, že tým prišiel asi o 7 miliárd dolárov. V roku 1963 založil v kalifornskej La Jolle Salkov inštitút pre biologické štúdie (Salk Institute for Biological Studies) na podporu moderných vedeckých výskumov. Objaviteľ vakcíny proti detskej obrne Jonas Edward Salk zomrel 23. júna 1995 vo veku 80 rokov zomrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies