Pred 40 rokmi sa skončili kruté boje vo Vietname

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 13:33 • 2 min
Pred 40 rokmi sa skončili kruté boje vo Vietname

BRATISLAVA - Vietnam si vo štvrtok pripomína 40. výročie skončenia vojny ako dôsledku dobytia hlavného mesta vtedajšieho južného Vietnamu Saigon, ktorý obsadili vojská partizánov a komunistického severného Vietnamu.

slovakia

left justify in out

Územie ázijskej krajiny sa stalo jedným z dejísk studenej vojny medzi USA a vtedajším Sovietskym zväzom. Obe mocnosti sa do vojny postupne aktívne zapojili v 60. rokoch. Publikované zábery krutých bojových akcií, neúspechy armády a rastúci počet mŕtvych vojakov nakoniec donútili vládu vo Washingtone v roku 1973 stiahnuť svoje sily.

 

Nezávislosť Vietnamu vyhlásil jeho vodca Ho Či Min na sklonku druhej svetovej vojny 2. septembra 1945 v Hanoji, no krajina zostala pod správou víťazných mocností. Po porážke Francúzi severný Vietnam opustili v roku 1956 a hlavnou oporou južného Vietnamu, v ktorom videli hrádzu proti rozširujúcemu sa komunizmu, sa stali Spojené štáty. V roku 1962 už v krajine bolo 10-tisíc amerických vojakov a koncom roku 1965 už 190-tisíc. Oficiálne sa do konfliktu so severným Vietnamom Američania dostali po spornom Tonkinskom incidente, keď v auguste 1964 severovietnamské bojové lode údajne napadli americké plavidlá. 

 

Do konca roka bolo v južnom Vietname 550-tisíc vojakov a 100-tisíc námorníkov a letcov. Napriek tomu sa im nepodarilo zastaviť podporu komunistického severu partizánom na juhu krajiny. Tridsiateho apríla 1975 do Saigonu vstúpili komunisti a boje sa tým pádom skončili. Výsledkom bojov bola smrť odhadom až štyroch miliónov ľudí. 

 

Po páde južného Vietnamu sa krajina zjednotila pod nadvládou komunistov, ktorí o rok neskôr vyhlásili Vietnamskú socialistickú republiku. USA a Vietnam však obnovili diplomatické styky až v roku 1995 a Spojené štáty dnes patria k najväčším poskytovateľom rozvojovej pomoci Vietnamu. V 90-miliónovej krajine na pobreží sporného Juhočínskeho mora stále vládne komunistická strana potláčajúca opozíciu a obmedzujúca slobodný prístup k informáciám.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies