Pred 200 rokmi sa narodil jeden z najznámejších Slovákov histórie

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 21:23 • 2 min
Pred 200 rokmi sa narodil jeden z najznámejších Slovákov histórie

Maticu slovenskú (MS) založili 4. augusta 1863 najvýznamnejšie slovenské osobnosti 19. storočia. Jedným zo štúrovcov, ktorý aktívne prispel k tomuto míľniku slovenských dejín, bol Andrej Sládkovič. Ustanovizeň si ho pripomína ako svojho zakladajúceho člena a matičiara pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Prerušené kultúrne podujatie 

"Je mi osobne veľmi ľúto, že pre prísne opatrenia z dôvodu šírenia koronavírusu si nemôžeme včas uctiť Andreja Sládkoviča na plánovanom kultúrnom podujatí v Hrochoti. Samozrejme, ochrana zdravia ľudí je teraz najdôležitejšia, preto sa podujatie uskutoční v náhradnom termíne," uviedol predseda MS Marián Gešper.

 

img

 

Slovákmi vďaka Sládkovičovi

Pripomenul, že najstaršia národná ustanovizeň Slovákov mohla vzniknúť aj vďaka Sládkovičovi. V roku 1861 sa podieľal na prijatí a formulácii textu Memoranda národa slovenského, ktoré obsahovalo požiadavku na založenie MS: "Osobne sa zúčastnil na ustanovujúcom valnom zhromaždení Matice slovenskej v Turčianskom Sv. Martine 4. augusta 1863 a stal sa jej zakladajúcim členom i členom matičného výboru."

 

img

 

Pocta po predčasnej smrti 

Sládkovič sa podieľal na tvorbe Literárneho odboru MS a bol posudzovateľom matičných literárnych súbehov. Pracoval na rozsiahlych dokumentoch Denník a Zápisnica Slovenského národného zhromaždenia. Po predčasnej smrti Andreja Sládkoviča sa v apríli 1872 uskutočnila v sídle MS slávnostná panychída a fakľový sprievod na jeho pamiatku.

 

img

 

Vydané po jeho smrti 

Svojmu velikánovi sa MS odvďačila aj po jeho smrti. Výrazne sa zaslúžila o popularizáciu jeho diela. "V roku 1939 v matičnom vydavateľstve vyšli Sládkovičove Zobrané básne a v roku 1970 monografia o Sládkovičovej Maríne pod názvom Diamant v hrude," priblížil Gešper s tým, že v roku 1972 ustanovizeň vydala aj druhé zrevidované vydanie základnej monografie Andrej Sládkovič s podtitulom Život a dielo.

 

img

 

Dokument o velikánovi

Inštitúcia sa v najbližšom období odvďačí básnikovi opäť, a to krátkym historickým dokumentom o jeho živote, diele a matičnej práci, ktorý bude slúžiť aj ako moderná vzdelávacia pomôcka pre školy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona