Svetové ceny potravín v apríli vzrástli, prvýkrát za posledný rok

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 17:30 • 2 min
Svetové ceny potravín v apríli vzrástli, prvýkrát za posledný rok

RÍM - Svetové ceny potravín zaznamenali minulý mesiac rast, prvý za posledný rok. Poukázali na to v piatok údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) s tým, že svetové ceny nahor posunuli vyššie ceny cukru, mäsa a ryže.

slovakia

left justify in out

Index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v apríli 127,2 bodu oproti marcovej hodnote 126,5 bodu. Údaje za marec organizácia revidovala mierne nadol, keď pôvodne za daný mesiac uvádzala index na hodnote 126,9 bodu.

 

Pod rast sa podpísalo zvýšenie cien mäsa, cukru a ryže. Ich ceny mali na celkový vývoj cien potravín väčší vplyv než pokles cien väčšiny obilnín, rastlinných olejov a mliečnych produktov. Ceny cukru vzrástli o 17,6 %, pričom dosiahli najvyššiu úroveň od októbra 2011. Veľkou mierou ich ovplyvnila nadol revidovaná prognóza produkcie v Číne a Indii. Oproti pôvodným odhadom sa očakáva nižšia produkcia aj v Thajsku a Európskej únii. Vzrástli aj ceny mäsa, aj keď podstatne miernejšie. Ich rast dosiahol 1,3 %.

 

Naopak, ceny mliečnych produktov klesli o 1,7 % a ceny rastlinných olejov o 1,3 %. Ceny obilnín sa znížili o 1,7 %, keď klesli ceny všetkých hlavných obilnín mimo ryže, ktorej ceny, naopak, prudko vzrástli. "Rast cien ryže je extrémne znepokojujúci a je preto nevyhnutné predĺžiť Čiernomorskú obilnú iniciatívu, aby sa zabránilo prudkému rastu cien aj pri pšenici a kukurici," povedal hlavný ekonóm FAO Maximo Torero odkazujúc na dohodu o vývoze ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies