Pred 10 rokmi bol Ivo Ružič terčom bombového útoku, dnes je stále obvinený

NETKY.SK • 3 December 2014, 16:29 • 2 min
Pred 10 rokmi bol Ivo Ružič terčom bombového útoku, dnes je stále obvinený

BRATISLAVA - Presne pred desiatimi rokmi utrpel Ivo Ružič, považovaný za veľmi vplyvného muža bratislavskej skupiny takáčovcov, pri bombovom útoku zranenia, v súčasnosti naďalej čelí obvineniam z rozsiahlych daňových podvodov.

slovakia

left justify in out

Iva Ružiča spolu s ďalšími osobami obvinili na začiatku tohto roka a v prípade dokázania viny mu hrozí sedem až 12 rokov väzenia. "Vo veci sa stále vedie vyšetrovanie. V súčasnej dobe policajti priebežne zakladajú a hodnotia výsledky znaleckého skúmania. Čaká sa na znalecký posudok súdneho znalca z oblasti ekonomiky a je potrebné doplniť a vyhodnotiť zahraničné právne pomoci najmä z Talianska. Po týchto krokoch bude možné z formálno-procesného hľadiska predložiť spis prokurátorovi," povedala dnes pre TASR Marianna Paulíková z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

 

Polícia Iva Ružiča zadržala a obvinila 7. januára po akcii s názvom Tiché víno a súd ho spolu s ďalšími piatimi údajnými páchateľmi poslal do väzby. O prípade Daňovej kobry v polovici januára informovali zástupcovia Policajného zboru, Generálnej prokuratúry SR a Finančného riaditeľstva SR. "Išlo o štandardný karuselový obchod, to znamená kolotočový obchod, nadobudnutie z Českej republiky, následne predaj cez niekoľko slovenských spoločností a tá posledná z nich tovar vyexportovala znova do Českej republiky," povedal v januári šéf sekcie daňovej a colnej na Finančnom riaditeľstve SR Daniel Čech. Polícia spolu preverovala 13.500 obchodných operácií s vínom v objeme 151 miliónov litrov, z toho podľa polície nebolo minimálne 66 miliónov litrov dodaných ani skladovaných. Časť obchodov teda bola reálna a časť len fiktívna. 

 

"Operatívne rozpracovanie celého prípadu prebiehalo skoro celý rok 2012 a bolo tam mnoho znakov, že môže ísť o trestnú činnosť. Súviseli s tým, že páchatelia pracovali s takým množstvom tovaru, ktoré reálne nevedeli uskladniť," naznačil vtedy policajný prezident Tibor Gašpar. Celková škoda sa v tomto prípade vyšplhala na takmer 1,3 milióna eur.

 

Pred desiatimi rokmi, 2. decembra 2004, došlo v reštaurácii Jadran na Nevädzovej ulici v bratislavskom Ružinove k výbuchu. Explózia zranila štyroch ľudí, z nich dvoch ťažko. Polícia prišla k záveru, že išlo o vybavovanie si účtov v podsvetí.

 

Útok bol podľa slov vyšetrovateľov namierený práve proti kontroverznému podnikateľovi a spolumajiteľovi reštaurácie Ivovi Ružičovi. K obchodnému komplexu Jadran prišiel podnikateľ na terénnom mercedese. Keď s dvoma mužmi svojej ochranky vošiel služobným vchodom do reštaurácie, nastala explózia na diaľku odpálenej bomby. Ivo Ružič a jeden ochrankár boli ťažko zranení, druhý ochrankár bol zranený ľahko. Štvrtým zraneným bol učiteľ z neďalekej Obchodnej akadémie, ktorý sa tu náhodne krátko pred výbuchom stretol so svojou dcérou. Tlaková vlna rozbila sklo na okolitých obchodoch, okná na Obchodnej akadémii a neďaleko zaparkovaných autách. Explózia zničila stenu skladu, budova však odolala.

 

Obchodný komplex Jadran sa v súvislosti s násilnými trestnými činmi neobjavil v médiách prvýkrát. Už 1. marca 2001 neznámi mladíci bejzbalovými palicami rozbili zariadenie reštaurácie a biliardového klubu, pričom zranili niekoľko ľudí. Albánsky majiteľ jedného z podnikov obvinil z útoku konkurenčnú skupinu. O týždeň neskôr v Jadrane vybuchol granát a usmrtil atentátnika - 33-ročného Srba, ktorý sa ho pokúsil nastražiť. Podnik bol v čase incidentu zatvorený. Podľa polície oba prípady spolu súviseli, pravdepodobne išlo o vyrovnávanie si účtov v podsvetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies