Prečo nás disneyovky majú rozplakať? Má to konkrétny dôvod

NETKY.SK • 26 Október 2017, 14:00 • 2 min
Prečo nás disneyovky majú rozplakať? Má to konkrétny dôvod

To, že sú rozprávky od Walta Disneyho často také smutné, má svoj význam.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne je medzi nami len veľmi málo ľudí, ktorí nikdy nevideli ani jednu disneyovku. Či už ste si Snehulienku, Popolušku alebo Levieho kráľa pozreli sami v detstve alebo spolu so svojimi deťmi, je vám známe, že ide o rozprávkovú klasiku, ktorá je veľmi kvalitne spracovaná. Jej tvorcovia však popri vytváraní scenára mysleli aj na niečo iné. Do mnohých príbehov zámerne zakomponovali témy ako smrť a umieranie, ktoré sú v komunikácii s deťmi bežne tabuizované.

 

Debata s dieťaťom o problematike tak ťažkej ako je smrť môže byť pre rodiča často veľmi zložitá. Podať informáciu prijateľne je mimoriadne náročné. Viaceré odborné analýzy odkazujú na to, že Disneyho filmy môžu byť v týchto prípadoch použité ako akýsi „štartér“ na konverzáciu. Pokiaľ dieťa v rozprávkach vidí, že smrť je bežnou súčasťou života, s ktorou sa stretáva každý z nás, no zároveň sa jej dokáže postaviť, je schopné prijať to lepšie.

 

Analýzy tiež ukázali, že práve v týchto filmoch sa nachádza ďaleko viac znakov smrti ako v dramatických filmoch pre dospelé publikum. Napriek pochmúrnosti momentu majú vo finále priniesť pozitívny výsledok. Ich úlohou je tiež ukázať emócie, priblížiť ich deťom a poskytnúť im odpovede týkajúce sa smrti, ktoré sú univerzálne platné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies